Георги Хаджиев изгонил Тенчо Тенев от столичния КАТ

Преди да бъде закопчан, обвиняемият полицай е бил подслушван

Крими
17:34 - 17 Май 2021
7370
Георги Хаджиев изгонил Тенчо Тенев от столичния КАТ

Получени дарения на видеокамери и гуми, както и незаконно притежаване на 554 патрона доведоха до зрелищния арест на бившия шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев. Той бе задържан за 72 часа, след което освободен под парична гаранция. От прокуратурата замълчаха за промяната на мярката за неотклонение.

За колегите на Тенев в РУ - Асеновград, където от година е началник на Охранителна полиция, задържането му е огромна изненада. На 11 май, в последния ден на кабинета “Борисов”, служители на Вътрешна сигурност отиват в службата му. В областната дирекция на МВР не са уведомени за акцията, нито пък е поискано съдействие.

Пред очите на подчинените си Тенев е отведен с белезници. Извършени са 9 претърсвания - на личния му автомобил, в дома му в село Крум, където съпругата му Златка Тенева е кмет, както и на апартамент и магазин в Димитровград. Обвинен е за намерените боеприпаси в село Крум и за престъпление по служба. Според разследващите Тенев е нарушил вътрешните правила в МВР за сключване на договори за дарения. В периода от февруари до 28 април той получил безвъзмездно от община Асеновград нови камери за сградата на РУ - Асеновград, и 4 гуми за служебната “Лада Нива” на обща стойност 10 500 лева. В МВР обаче даренията минават за одобрение през специална комисия. По неофициална информация полицаят е задвижил процедурата, но е получил дарението преди разрешението.

Затова е обвинен, че е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват РУ - Асеновград, с камери, да доставят авточасти и консумативи, както и да извършват ремонти на патрулките.

“Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени по негови указания”, твърдят от прокуратурата.

Шестима следователи разнищват Тенев. Те са иззели търговска и счетоводна документация, назначили са експертизи, разпитали са голям брой свидетели, сред които и общинари. Самият кмет д-р Христо Грудев също е дал показания. Разследващите мълчат за подробности.

Според източници срещу Тенев е имало и други проверки от Вътрешна сигурност. Една от тях е касаела получена информация, че е поискал от ходжа да направи черни магии на бившия вътрешен министър Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и на шефа на СДВР Георги Хаджиев, със заповед на когото бившият началник на столичния КАТ е преместен в Асеновград, съобщава 24 часа.

Говори се, че Тенев е бил недолюбван от ръководството на МВР и затова е държан под око. Около година не е имал неприятности в РУ - Асеновград, през това време не е наказван за нарушения. Преди да бъде арестуван, е подслушван със съдебно разрешение. Според някои негови колеги със задържането му е попречено той да се върне в София като шеф на КАТ, каквито слухове упорито се носели в последно време.

Тенев е сменил досега десетина вътрешни министри. Кариерата му в системата започва от родния му Димитровград, където е началник на Охранителна полиция. През 2008 г. е назначен за зам.-шеф на КАТ-София. Това става по времето на Михаил Михов като министър.

Докато е на този пост, Тенев се разболява и прекарва повече от година в болнични. През май 2011 година е освободен от длъжността и пенсиониран. Той обаче завежда дело срещу СДВР, тъй като заповедта за освобождаването му е връчена неправомерно - по време на болнични. Печели съдебния спор и четири години по-късно ВАС го възстановява на работа като зам.-началник на КАТ - София. В служебния кабинет на проф. Георги Близнашки става шеф, а през март м.г. е отнет достъпът до класифицирана информация. През пролетта на м.г. е преместен в Асеновград. Според запознати това няма общо с катастрофата с Милен Цветков, която става през април м.г., докато Тенев е в болнични.