Георги Харизанов се подигра на Цветан Цветанов (ВИДЕО)

Политическият анализатор: Протестът е разнороден, там има и престъпници

Политика
10:06 - 20 Септември 2020
10181
Георги Харизанов се подигра на Цветан Цветанов (ВИДЕО)

Протестът е разнороден, там има и престъпници. Чака ни многопартиен, фрагментиран и изнервен следващ парламент. Тези тези защити анализаторът Георги Харизанов пред БНТ по повод политическата ситуация в страната.

"Протестиращият човек е нещо ценно и свещено, но някой който хвърля павета не е свещен , а престъпник. Цирковете, при които лягането по земята не е протест, а политически циркове на лица, които са нежелани от обществото", коментира той.

Анаризаторът, близък до ГЕРБ, призова да не се генерализира, че цялото българско общество иска промяна, тъй като ГЕРБ и Обединените патриоти управляват с 40 % от одобрението на избирателите. Имало и хора, които искат правителството да довърши мандата си.

Харизанов отрече тезата на политолога Христо Панчугов, който също бе в студиото, че има криза на легитимността. По думите на Харизанов такава би имало, ако хората, които са ги избрали си оттеглят подкрепата, а не защото някой критикува кабинета. По думите му подкрепата за ГЕРБ и ОП е константна. 

Георги Харизанов отрече и тезата, че ГЕРБ чака протестът да се умори и така печели време. Управляващите работят и никой не чака някой да се умори. Протестите са важен елемент от демокрацията. Амбицията на управляващите е да покажат колко важно е да довършат мандата си и да правят политики", аргументира се Харизанов. По думите му ситуацията е изнервена в един периметър в центъра на София, но не е така извън него.

Относно исканията за оставката на главния прокурор Иван Гешев, Харизанов поясни, че основен въпрос е дали ще  доживеем момент прокуратурата да не се вижда като участник в политическия процес. По думите му обаче вече има промяна в поведението на прокуратурата. Спрели са политическите изявления и да се обсъждат политически лидери. Това именно създавало усещанията, че прокуратурата е играч в политическия терен. Дали това щяло да предизвика и промяна в работата, предстояло да се види.

Относно конфигурациите в бъдещото НС, Харизанов поясни, че ни чака многопартиен парламент. По думите му единственото сигурно е, че няма да има една сила с толкова голяма енергия, че да управлява самостоятелно.  Дори и без размествания във водещите сили, ще има фрагментиран и изнервен следващ НС. 

Същевременно Георги Харизанов се присмя на твърденията на Цветан Цветанов, че опитва да заеме предишното му място в ГЕРБ. Харизанов публикува видео от „вечерното кросче“ в търсене на прословутото място.

"Добър вечер скъпи приятели. На вас това ви изглежда като едно вечерно кросче, но всъщност от година и половина аз упорито обикалям цяла България и търся къде му е на Цецо Цветанов мястото, за да седна на него. Ако някой знае, нека сподели, защото цялата работа става твърде уморителна, а бих казал и досадна", написа Харизанов във Фейсбук.

Бившият втори в ГЕРБ отправи тежки обвинения, че именно политическият анализатор и вицепремиерът Томислав Дончев са участвали в заговора срещу него по време на предизборната кампания за евроизборите.