Георги Иванов на 80 пред Lupa.bg: Мечтая за трети български космонавт (СНИМКИ)

Изповеди
18:15 - 02 Юли 2020
12015
Георги Иванов на 80 пред Lupa.bg: Мечтая за трети български космонавт (СНИМКИ)

Голямата мечта на първия български космонавт Георги Иванов, който днес празнува 80-годишен юбилей, е да доживее трети български космонавт. Мечтата си сподели пред Lupa.bg самият генерал-лейтенант, който на 10 април 1979 г. стана първият българин, излетял в Космоса. 

"Да ви кажа откровено чувствам се на 40, максимум на 41", каза шеговито Георги Иванов и добави: "Много пъти съм казвал, че за мен излитането ми в Космоса беше като втори рожден ден, така че всъщност не съм на 80, а на 41". Тази година се навършиха 41 години от историческия му полет извън Земята.

От близо десетина години първият ни космонавт избягва столицата и живее в къща в Банкя. Споделя, че се е преквалифицирал в градинар и животът сред природата го прави по-млад, по-здрав и по-щастлив.

Георги Иванов похвали българския Институт за космически изследвания, който според генерала продължава да е на висота. "Без подкрепа на държавата обаче Българя няма как да подготви трети космонавт. Нужни са много инвестиции. Един космически полет вече струва около 40 милиона долара", коментира летецът. 

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до именития си съгражданин, който е и почетен гражданин на Ловеч, по повод неговия юбилей. 

„Вече минаха 41 години от Вашия полет, но ние пазим свеж спомена за извършеното от Вас и Николай Рукавишников. Защото показахте как истинските мъже решават всякакви проблеми в Космоса. През следващите години се превърнахте в непоколебим член на космическата общност, а историята на Вашия полет стана една от най-обичаните беседи, които младите поколения обичат да слушат. В тези дни, когато пандемията от COVID 19 ни внушава, че микрокосмосът може да променя макрокосмоса, Вашият полет в Космоса издига още повече значението на човека и неговите възможности, като ни дава вяра в науката и техниката. Честит рожден ден и юбилей!“, написа кметът.

Георги Иванов е приветстван в Елхово след успешния си космически полетпрез 1979 г. Снимка: Държавен архив-Ямбол


Георги Иванов е роден в Ловеч през 1940 г. в семейството на Иван и Мария Кокалови. В родния си град учи в Средното смесено училище „Тодор Кирков“. По това време получава квалификация за парашутист и парапланерист. Георги Иванов постъпва на военна служба в Българската народна армия през 1958 г.

Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. В армията служи като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки, а негов научен ръководител е известният изследовател на Космоса проф. Димитър Мишев.

Николай Рушавишников бе ръководител на полета на космическия кораб „Союз-33" през април 1979 г., в който участва и Георги Иванов


На 1 март 1978 г. Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“ – международната космическа програма на СССР, която дава възможност на страните от Варшавския договор, а в последствие и на останалите членки на СИВ и на други държави, да участват в пилотирани и непилотирани мисии в Космоса. През нея преминават десетки пилоти, а 14 от тях са изпратени в Космоса в периода 1978 – 1988 г.

В пилотираните мисии на програмата участват космонавти от Чехословакия, България, Полша, Румъния, Унгария, Франция, ГДР, Куба, Виетнам, Монголия, Сирия, Индия, Афганистан. Народна република България е единствената държава от членовете на международната космическа програма, която изпраща 2 космонавти (през 1978 и 1988 г.) в околоземната орбита. В рамките на програмата, Централната лаборатория за космически изследвания (днес Институт за космически изследвания и технологии) на Българската академия на науките пуска и първия български спътник „Интеркосмос-България-1300“.

Първата група космонавти е избрана през 1976 г., а във втората - през 1978 г. се включват и Георги Иванов и Александър Александров. Подборът на българските космонавти започва през 1977 г. Всички кандидати са военни летци, завършили Военновъздушното училище „Георги Бенковски“ и с поне 3 години летателен стаж.

От стотиците военни летци лекарската комисия в България и обстойните изследвания във Военно-медицинската академия в столицата сформират група от 4 пилоти: Александър Александров, Георги Иванов, Георги Йовчев и Иван Наков. Те заминават за Москва, където след нови изследвания в Научноизследователския изпитателен център за подготовка на космонавти „Ю.А. Гагарин“, в обучението се включват само Георги Иванов и Александър Александров.

В Звездното градче край Москва, което представлява закрит военен град, те преминават едногодишна подготовка в условия близки до възможните ситуации и проблеми, които могат да възникнат по време на полета.

Деца обсипват с цветя първия ни космонавт по време на посещението му в Елхово. Снимка: Държавен архив-Ямбол


Георги Иванов излетя на 10 април 1979 г. в орбита около Земята с космическия кораб „Союз-33“. Международният екипаж бе с командир на полета Николай Рукавишников.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Корабът е приземен от Георги Иванов.

Георги Иванов слага подписа си върху звездата на "Алеята на славата" в някогашния София Ленд


„Земята изглежда наистина много красива от Космоса със своите синьо-зелени морета и океани, с „голямата белота“ на облачните системи. А Космосът е осеян с безброй ярко светещи звезди“, обича да разказва Георги Иванов.

След приземяването на кораба първият ни ксмонавт е награден с най-високите звания в България и в Съветския съюз – „Герой на НРБ“ и „Герой на СССР“, както и с ордените „Георги Димитров“ и „Ленин“. Георги Иванов става и един от основателите на Световната асоциацията на участници в космически полети и е председател на Българското астронавтическо дружество от 1987 до 1990 г.

Две легенди - Георги Иванов дава автограф на Валя Балканска, чиято песен "Излел е Дельо хайдутин" полетя в Космоса


След демократичните промени в страната Георги Иванов е избран за народен представител в VII Велико народно събрание. Следват тежки години за първия български космонавт-изследовател, който след своето пенсиониране работи като строител заедно със свой приятел електротехник. В края на този период е поканен от бившия капитан от БГА „Балкан“ Лилян Тодоров да създадат компания за карго самолетни превози „Ер София“, която оперира с няколко руски товарни самолета. От 1999 г. компанията изгражда игрища за голф и хотели.


През май 2017 г. първият ни космонавт бе откаран във ВМА с инсулт и със сърдечна аритмия. За щастие военните лекари го спасиха, а генералът успя бързо да се възстанови от мозъчния удар. Няколко седмици по-късно той вече играеше голф и плуваше в морето и се радваше, че лошото е зад гърба му.

Днес, за щастие, Георги Иванов се радва на добро здраве, а Lupa.bg пожелава на рожденика дълголетие и много поводи за радост!