Георги Кадиев: Ако Божков не лъже, значи е дал 130 млн. подкупи

Новини
21:15 - 01 Юни 2020
14681
Георги Кадиев: Ако Божков не лъже, значи е дал 130 млн. подкупи

Васил Божков е бил галеник не само на ГЕРБ, но и на Орешарски, и властите преди това. Тази теза застъпи в ефира на "Важното, казано на глас" по bTV Radio Георги Кадиев. По думите му бизнесменът е бил под чадър през цялото време.

Днес обвиняемият бизнесмен Васил Божков пусна обещаната "Истинска приказка" във фейсбук под формата на комикси. "Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни", пише Божков за историята в картинки.

В приказката си Божков се връща към 2014 година и законодателни промени. В ефира на bTV Radio Кадиев обясни, че през 2013 г. са направени законодателни промени, но са изпуснати по невнимание лотарийните игри. Година по-късно той инициира промени, които да обложат лотарията с 15% данък върху оборота. В пленарната зала обаче предложението не е прието, а ГЕРБ инициират нови промени. Така се запазва възможността, дадена по времето на кабинета "Орешарски", но с гласовете на ГЕРБ - "операторите" на хазартни игри "да си избират" какви такси да плащат.

В серията картинки Божков намеква, че е плащал 20% от печалбата от "Национална лотария" под формата на подкуп, за да може тя да се облага по различен начин. В тази връзка Кадиев изчисли, че ако твърденията са верни, това означава, че бизнесменът е отчел на управляващите 130 млн. лева за последните 5 години.

Той коментира още, че вероятно в момента Божков прави опит да сключи сделка с властта, за да няма последствия за него. Според него за да се стигне до сегашната ситуация, на Божков трябва да му е бил поискан по-висок процент. След като той не се е съгласил, те са му казали: Добре, тогава ще вземем 100%, допълни Кадиев.

Бившият зам.-министър на финансите коментира още, че съжалява за случващото се в министерството. По думите му е невъзможно министърът да не е знаел какво се случва в държавната комисия по хазарта или да не е забелязал липсата на 700 млн. лв. приходи в бюджета. Кадиев допълни, че няма обяснение защо прокуратурата не проявява интерес към случващото се.

По-рано днес бившият зам.-министър на финансите и бивш депутат от БСП се разпозна в публикувания от Васил Божков комикс. В нея издирваният бизнесмен разказва една различна версия на познатата арабска приказка за Али Баба.

Ето какво пише Кадиев във фейсбук (без редакторска намеса):

Божков разказва точно това, което си мислех.

“Разбойникът от опозиционната шайка”, т.е. аз, внася закон за 15% данък. Не знам защо ме нарича разбойник, вероятно защото искам да плаща по-висок данък.

ГЕРБ отхвърля закона.

Борисов го праща при Менда, която му пише нов закон, който скрито го облагодетелства.

После Борисов го праща при Горанов, който му иска 20% от печалбата, което Божков си плаща като поп цели 5 години.

Приказката е без завършек. Не разбираме защо се разваля тази чудна схема.

Разбира се, докато няма доказателства, това е просто приказка за лека нощ.

Алъш-веришът очевидно продължава. Божков търси сделка с Борисов.

Горанов и Менда са без значение.

1 юни е. Ден на детето.

Тази приказка не може да остане без продължение.