Георги Кадиев: ЦРУ предупреди за взрива на "Северен поток" преди месец

Ако зимата не е прекалено сурова, Европа може и да се размине без режим на газ и ток

Русия
21:30 - 28 Септември 2022
6993
Георги Кадиев: ЦРУ предупреди за взрива на "Северен поток" преди месец

"Тръбите на Северен поток 1 и 2 не пренасят газ за Европа в момента, но са пълни заради запазване на налягането. Според "Шпигел", още преди месец ЦРУ е предупредило правителството на Германия за възможни атаки по газопроводите." Това твърди бившият журналист и депутат от БСП Георги Кадиев.

"В интервю от 7 февруари 2022, 17 дни преди началото на войната, Байдън казва "Ако Русия нахлуе, т.е. танкове или войска отново преминат границата на Украйна, тогава вече няма да има Северен поток 2. Ние ще сложим край на това. Обещавам ви, ще успеем да го направим", припомня Кадиев.

Кой е осъществил атаката не е ясно, но предвид големия брой руски кораби и подводници в района, по-скоро е плод на Русия. Като че ли никой друг няма капацитета и интереса да покаже на Германия и Полша колко са уязвими.

Вчера бе открит официално Балтийския газопровод, който ще пренася газ от Норвегия през Дания и Германия до Полша. Капацитетът е 10 млрд.куб.м. на година, което е под 20% от капацитета на Северен поток-1 (55 млрд.куб.м.), но все пак.
Все още не сме в най-лошия сценарий за газа. Цените паднаха, а германските газови хранилища са пълни на 91%.

Германските зелени преглътнаха вчера и официалното удължаване на две от останалите им ядрени електроцентрали до пролетта. Ако зимата не е прекалено сурова, Европа може и да се размине без режим на газ и ток.
Но след експлозиите на Северен поток, голямото безпокойство е, че Европа има уязвима енергийна инфраструктура, не просто доставки.

Всичко стана ужасно сложно, заключава Кадиев.