Георги Кадиев разкри: Как ГЕРБ все още управлява ББР

БНБ не позволило на Стамен Янев да плати от личната си сметка държавна такса за новия Управителен съвет

Куриози
14:57 - 01 Юни 2021
4848
Георги Кадиев разкри: Как ГЕРБ все още управлява ББР

ГЕРБ все още управлява Българската банка за развитие, въпреки рокадите във властта и смяната на Управителния й съвет, разкри кандидат-депутатът от БСП (в коалиция - б.р.) Георги Кадиев. Финансистът отправи нова атака, като този път информира, че ББР умишлено е задържана в ръцете на бившите управляващи чрез хватка в БНБ, а именно:

Управление "Банков надзор" на БНБ е излязло с тълкувание, че председателят (и единствен член) на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев не може да плати от личната си сметка таксата на БНБ за разглеждане на кандидатурите за нови надзорници. Парите (2000 лв. за две кандидатури) са върнати по личната му сметка.

"Това ни връща в изходно положение: кандидатурите са внесени миналия петък, но Управителния съвет на ББР (все още под контрол на ГЕРБ) не иска да плати таксата, няма кой да ги задължи, а подуправителят на БНБ Миленков, също част от кръга на Горанов, умишлено бави изготвянето на експертизата одобряват ли се новите кандидати за надзорния съвет. В резултат Надзорният съвет на ББР е само от един член, съответно не може да смени Управителния съвет, съответно ГЕРБ продължават да ръководят държавната банка, с активна подкрепа отвътре и от кръгове в БНБ", тълкува Кадиев. 

И намира случващото се за абсолютна подигравка с държавата на "клика пиявици, впили се в държавния ресурс". "Без арести няма да стане", заключава новият-стар партньор на БСП.