Георги Кадиев: В бюджета ще се появи дупка между 4 и 5 млрд. лв.

Отпадането на дерогацията ще доведе до скок на цените на горивата, смята бившият заместник-министър на финансите

Политика
19:08 - 18 Ноември 2023
3229
Георги Кадиев: В бюджета ще се появи дупка между 4 и 5 млрд. лв.

В приходната част на бюджета виждам една дупка от мининум 4 милиарда, а може би и 5 милиарда лева, коментира в "Говори сега" бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев. Според него дефицитът ще дойде от таксата за пренос на руски газ, от забавянето на средствата по Плана за възстановяване и несъбираемостта от ДДС.

Кадиев е убеден, че в бюджета няма да постъпят приходи от таксата за пренос на газ.

"Няма да ги съберат, защото до вчера данъчно задълженото лице беше "Булгартрансгаз", а сега вече е "Газпром". Как НАП ще събере данъци от дружество, което е извън България? В бюджета ще се появи дупка".

Отпадането на дерогацията ще доведе до проблеми, смята Кадиев - няма да има приходи от свръхпечалбите на "Лукойл", цените на горивата ще скочат неминуемо, а е възможно да се стигне и до недостиг на дизелово гориво. Бившият зам.-министър коментира, че интересът на България е да има дерогация максимално, защото руският петрол е по-евтин.

"Оттам нататък това, че "Лукойл" прави свръхпечалби и ние не можем да ги обложим, си е наш проблем. Ако утре те преминат на изцяло неруски петрол, няма да правят свръхпечалба и ние няма да я облагаме - къде е българският интерес?".

Обяви се за продаване на оръжия за Украйна и за купуване на руски петрол, защото са икономически изгодни на България. Определи като лицемерие твърдението, че западните страни не ползват руски газ.

"Светът продължава да използва руски газ и петрол, защото са по-евтини. Санкциите наистина действат, ни не и по начина, по който се очакваше - Русия продължава да продава".

Данъчните закони, предложени от Асен Василев, са опит за изстискване на всевъзможни приходи от странни закони, каза Георги Кадиев - например данък бакшиш. Призова да се съсредоточат върху ДДС, от който се очаква да изгубим над милиард лева приходи.

Определи като безумие и идеята за "донос - бонус", защото щяла да превърне служителите на НАП, "Икономическа полиция" и ГДБОП в най-големите продавачи на информация за фирми.

"Данъчните закони, които внесоха като предложения, всички до един са много неправилни и включително това за местните данъци и такси, включително това за приравняването на гражданските договори към трудовите. Единствената причина да го правят, е че няма пари, не са глупави".

Не инвестираме както трябва в икономика и инфраструктура и това прави качеството на живота ни по-лошо, каза още финансистът. Той смята, че еврозоната е невъзможна цел за 2025 г., а вече и за 2026 г., както беше по план:

"По-вероятно е да отидем на 2027 г. Няма никакъв смисъл от това да правим фантасмагории с бюджета, да натискаме надолу разходи и приходи, за да влезем в трипроцентен дефицит. Съвсем спокойно можеше да сме в по-голям дефицит и да го намаляваме плавно през годините, както го прави съседна Румъния".

Коментира, че еврозоната ще доведе до инфлация независимо от убежденията, че това няма да се случи, и до по-бърз скок на цените, отколкото на доходите.

Единственият вариант да влезем в Шенген е ако изгонят Австрия и Холандия оттам, коментира Георги Кадиев.

"За съжаление австрийците много са се настроили против нас, а и против системата Шенген като цяло. В Холандия предстоят избори и има някаква вероятност да дойдат на власт социалистите с Тимерманс. Тогава има шанс да поомекнат".