Георги Кадиев вещае катастрофа, ако "Лукойл" затвори

Социалистът видя бърз път към фалит на държавата заради предложението на ДПС рафинерията да се национализира като в Италия

Общество
13:15 - 02 Декември 2022
4569
Георги Кадиев вещае катастрофа, ако "Лукойл" затвори

ДПС предлага държавата да национализира нефтената рафинерия на руския гигант "Лукойл" край Бургас, по примера на италианските власти, които направиха това с друг нефтохимик на Вагит Алекперов.

Опозицията срещу това предложение обаче не закъсня - социалистът Георги Кадиев, част от новия ляв блок заедно с агент Гоце, въстана още тази сутрин с прогноза за държавен фалит и катастрофа, ако такъв сценарий се осъществи.


Кадиев скочи да защитава руските интереси - по заръка на Георги Първанов с новия Ляв партиен блок 

"Ние търсим и тази възможност, която се е случила в Италия, ако можем да я осъществим и в България", каза зам.-лидерът на ДПС Йордан Цонев на брифинг в НС.

 "Смятаме, да бъде забранен износа, но днес пристигна новината, че другата рафинерия, която "Лукойл" има в Италия, е минала под контрола на италианското правителство, за да може да обслужва стратегическите интереси на Италия", заявиха от ДПС. 

Цонев подчерта, че намерението на Движението е в унисон с намерението на ЕС да наложи ембарго на руския петрол и с това, че  ЕС даде правото на страната ни да ползва 2 години руски петрол. Но правото е дадено само, за да се ползва с цел облекчение на българските граждани, напомни той. 

"Има добър изход от ситуацията с Лукойл и съм убеден, че нашите родолюбиви депутати ще го намерят: Да внесат законопроекта на ДПС в пленарна зала, да направят напоителна дискусия, двама-трима евроатлантици от различни партии да си разкъсат ризите на трибуната, други да скочат да ги бият, да го приемат на първо четене, да го сложат в едно чекмедже като меморандума на Джемкорп, да изхвърлят ключа и да се надяват, че американското посолство ще проспи това. Всичко друго е катастрофа", пък гласи краткият коментар за подобна ситуация на финансиста Георги Кадиев.