Георги Касчиев пред Lupa.bg: Руските ядрени реактори остават в миналото, минаваме на американски

Актуални новини
15:02 - 01 Март 2022
5821
Георги Касчиев пред Lupa.bg: Руските ядрени реактори остават в миналото, минаваме на американски

Преди броенни дни стана ясно, че в района на АЕЦ „Чернобил” е отчетено увеличение на радиацията 20 пъти над нормата. „Такова увеличение е сериозно. Ако това действително е така. Там не е много ясно обаче това увеличение за какво точно се отнася. Там има цяла система за радиационен контрол с много измервателни станции. Не стана ясно къде точно има отчитане на завишение”, заяви пред Lupa.bg енергийният експерт Георги Касчиев.

По думите му при придвижването на тежките машини на руснаците, е нормално да има вдигане на прах, а в този прах има радиация. Така или иначе, ако действително има нарастване на радиацията с 20 пъти, това е тревожно, добави той.

Относно изявлението на министър Асен Василев преди два дни, че България се е договорила с Гърция за строеж на нова ядрена мощност у нас, Касчиев обяви, че до момента не е ясно за какво точно става дума.

„Нова мощност би трябвало да е в рамките на площадките „Козлодуй” или „Белене”, няма къде другаде да бъде изградена. Не мисля, че има как отсега Гърция да се е обвързала с изкупуването на конкретни количества, защото продажбата на енергия минава през борсата. Друг е въпросът дали южната ни съседка ще участва с вложения в проекта”, каза още Касчиев.

След случилото се в Украйна, не мисля, че някой би искал да купува руски реактори занапред. Доклада за оценката на 7 блок на „Козлодуй” включва опцията да се използва американски реактор. Така че вероятно ще минем на американски реактори.