Георги Киряков пред Lupa.bg: Играта в момента е на живот и смърт

В ГЕРБ се дели само на едно, а ПП-ДБ искат да са равноправни партньори в подялбата на огромен ресурс, обяснява политологът

Политика
12:47 - 21 Февруари 2024
10324
Георги Киряков пред Lupa.bg: Играта в момента е на живот и смърт

Политологът Георги Киряков 

-Г-н Киряков, Бойко Борисов сутринта каза, че избори 2в1 са логичен завършек на тази (не)коалиция – ядосан заради меморандума на ПП-ДБ. Това поредната заплаха ли е или наистина да се готвим за предсрочни избори през юни заедно с европейските?

-Това е поредният кьорфишек в стил Борисов – за привличане на публично внимание, за обвиняване на останалите играчи на политическия терен за ситуацията в страната. Защото той, както винаги, не иска и не трябва да носи абсолютно никаква отговорност за това, което се случва в политиката. И за отклоняване на общественото внимание от това, което ГЕРБ вършат. И това, което ГЕРБ са вършели в политиката повече от 12 години.

-Какво вършат сега, което не знаем?

-Имам предвид т. нар. „модел Борисов”:

нежелание за разпределение на ресурс с останалите – финансов, властови, политически, какъвто и да е. Там, в ГЕРБ, се дели на едно! Там няма друга математическа операция. Сега с много мъка освобождават някакъв властови терен.

И това поведение на Борисов е част от нежеланието на ГЕРБ и Бойко Борисов да отстъпят какъвто и да е дял от това, което е овладяно.

-Междувременно от ДСП и конкретно Делян Пеевски веднага скочиха, защото „някой иска да си делне държавата”. Не искат ли всички на политическия терен точно това? И ДПС не са ли ядосани, защото не са включени в тази подялба в меморандума?

-ДПС са включени като равноправен партньор, без да има нужда! И това се вижда от началото на управлението на това (не)коалиционно мнозинство. Ясно е на всички, че Делян Пеевски е основен говорител по всички политически теми. Пеевски е човекът, който участва в помирителни процеси, когато става дума за разделяне на власт и на финансови възможности. Там Борисов е препъни камъка в тази конфигурация.

Имат какво да губят, очевидно е – и ГЕРБ, и ДПС. Само че ГЕРБ не искат да губят нищо, а от ДПС са готови да отстъпят нещо. И от друга страна виждам ПП-ДБ, които искат да влязат като равноправни партньори в подялбата на тоя огромен ресурс.

Той не е много голям, разбира се, но за българските мащаби е огромен.

-Днес изскочи още една новина – че Васил Божков регистрира нова партия – движение „Център”. То какъв потенциал има в подялбата на гласовете при един избори?

-Движение „Център” е като движение „периферия” – няма никакъв потенциал. Както и да го нарече – ако ще да го нарече и „Обединение на Марс”! Няма никакъв политически и електорален потенциал Васил Божков да създаде нещо значимо в българската политика – той опитва. Опитвал е и през други политически играчи.

-Може да се изживява като българския Навални?

-Това са безумия! Който си го помисли, значи абсолютно нищо не разбира от българска политика! От политически процеси изобщо. Васил Божков няма политически и електорален потенциал, дори да изсипе няколкостотин милиона лева. Те ще потънат, няма да му донесат нужното КПД.

Защото в политиката е много важно коефициентът на полезно действие да е адекватен на това, което наливаш. Ако налееш примерно 20 млн. лв. и получиш 2000 гласа – това е изключително ниско КПД, чиста загуба на енергия.

-Президентът Румен Радев май също се цели в центъра. Но защо той все не се решава да направи партия? Не изпусна ли момента?

-Това е друга игра и друг сюжет - различни от този, който върви в управляващото (не)коалиционно мнозинство. Той е свързан с по-дългосрочни политически цели. Но, казвал съм го многократно -

борбата за този все още тесен електорален сегмент минава през трупа на БСП. 

И това се осъзнава от тези хора. Другият проблем е, че Радев в момента не може да оглави като президент един такъв проект, а идват европейски избори. Той трябва да си направи ясна сметка, ако не е той лидерът на този проект - кой ще бъде? Дали ще е някой самостоятелен играч, който ще се еманципира - както стана с Кирил Петков и Асен Василев – или да разчита на някой верен, лоялен, който обаче няма потенциала да увлече хора. Като видят такъв човек начело на тази партия, той може да я провали.

Примерно, ако се спре на Сергей Станишев – Станишев е самостоятелен политически играч. Той в един момент ще се еманципира при всички положения. Ако избере някой друг, който е невзрачен за електоралното око човек – ами няма да привлече нищо зад себе си и ще провали проекта още в самото му начало.

-Накрая, каква е вашата прогноза все пак – ще има ли ротация на 6-и март?

-Вероятно няма да е на 6-и март. Аз подозирам, че ще удължат процеса още малко. Не разбирам обаче защо на президента Радев му се приписва в тази ситуация функцията на основна фигура. Че едва ли не, той щял да дава мандатите.

Не – в рамките на този мандат, който вече е даден преди 9 месеца, може да се състави ново правителство. И всички коментатори, които казват, че Радев ще бъде ключовият играч при ротацията, грешат. Не, няма да бъде.

Ключовете играчи ще бъдат пак Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Асен Василев. Защото от тях ще зависи съставянето на правителство в рамките на този мандат, който е даден вече от президента. Ако не успеят, тогава вече президентът влиза в роля. Тогава вече той ще даде на следващата политическа сила мандат за съставяне на правителство. И той ще се провали. Чак тогава ще се върви към предсрочни избори.

Т.е., всичко в момента е в ръцете на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Асен Василев. И виждаме, че там игрите са на живот и смърт.

И те са властови – никакви други не са.