Георги Киряков пред Lupa.bg: Политическото бъдеще на Ваня Григорова минава през трупа на БСП

Да, роди се звезда, но тя може много бързо да угасне, смята политологът

Политика
11:50 - 06 Ноември 2023
17511
Георги Киряков пред Lupa.bg: Политическото бъдеще на Ваня Григорова минава през трупа на БСП

-Г-н Киряков, новата конфигурация на местната власт в страната ще повлияе ли на изпълнителната власт и как?

-В местната власт трябваше да влязат представители на ПП-ДБ. Не бяха минали през този тип избори - сега минаха и през него. Това е логичен завършек на тази конфигурация на определен тип партии. Т.е., това, което се случи на национално ниво, сега се случи и на местно ниво. В този смисъл можем да направим извода, че няма да има особена промяна в местната власт, що се отнася до връзката с централната власт.

Вероятно на много места ще бъдем свидетели на повторение на сглобката от национално ниво на местно ниво.

Това е основният извод, който може да се направи.

-Все пак според някои ваши колеги има условия за разклащане на управлението и дори предсрочни избори. Кой би имал интерес от това?

-Въпреки декларираната победа на големите партии на тези местни избори по ред причини – едни, защото успяха да удържат позициите се на много места, други защото направиха пробив, поставяйки си минималистични цели.

Тук говорим за ПП-ДБ, които имаха идея да вземат само София и нямаха идея, че могат да вземат и други градове. Затова се обявиха за победители, след като спечелиха и във Варна, и в Благоевград…

БСП същото се обвиха за победители, защото успяха да върнат някои от градовете, които са управлявали преди ГЕРБ, и това и даде повод да се похвалят с растеж. Включително и Ваня Григорова, която стигна до балотаж и спечели доста гласове – макар че тя не е отчетлива кандидатура на БСП, а събира зад себе си и други партии. На този фон, въпреки ентусиазма, никоя от партиите няма сметка от предсрочни избори. Защото

картината на национално ниво няма да се промени почти по никакъв начин - и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ.

Ще бъдем поставени пред същата ситуация, пред която бяхме и при предишните предсрочни избори – неяснота за бъдещото управление и невъзможност да се състави стабилно мнозинство в парламента.

-За Ваня Григорова някои ваши колеги вече казаха – роди се звезда. Как очаквате да се реализира тази звезда?

-Има две възможности, но и двете не са в полза на Корнелия Нинова и БСП. Първата е Ваня Григорова да влезе в редиците на БСП и да оспорва лидерството на Нинова - това би било трагично за нея. Другата възможност е да се създаде нова левица, която ще оспорва претенциите на БСП да е водеща партия вляво. Много хора досега опитваха да постигнат подобно нещо, включително Георги Първанов. Както и много други популярни леви лица с тежест – но не успяха. Въпросът е каква е възможността Ваня Григорова да успее в тази ситуация. Според мен е минимална, ако не играе през БСП. А ако играе извън БСП – пак е минимална, защото там електоралният ресурс е запушен и той намалява с годините.

Иначе вляво има нужда от сериозна лява партия извън БСП! Но това трябва да мине през трупа на БСП.

Така че Ваня Григорова има много сложна задача – да, роди се звезда, но тя може много бързо да угасне.

-Резултатът в София не разкрива ли нейния потенциал?

-Разкрива потенциал, но ви казах какви са двете възможности. А те и двете ограничават Ваня Григорова. За се реализира нейния потенциал, трябва да се мине през трупа на БСП. А това няма да бъде позволено нито от Корнелия Нинова като лидер, нито от партийните организации на БСП. Затова дадох за пример Георги Първанов, който опита през умъртвяването на БСП да създаде нова лява алтернативна партия.

-В крайна сметка в София Григорова ли загуби или Васил Терзиев не спечели достатъчно убедително?

-Проблемът е, че и двете фигури – заедно с партиите и коалициите зад тях – загубиха. Защото говорим за подали гласове под 10% от имащите право на глас в София. Това е огромният проблем. На първия тур за Терзиев са гласували 10 %, за Григорова по-малко. На втория тур – около 17% за Терзиев и около 16-17% за Григорова.

Това е много ниска легитимност в очите на населението.

Това просто са най-активните гласоподаватели, които независимо от времето, независимо от ситуацията и от партията – ще гласуват. Затова казвам, че и двете кандидатури са губещи в тази ситуация – заради апатията и нежеланието на огромно мнозинство от хората да упражнят правото си на глас.