Георги Лапчев пред Lupa.bg: Сезонът по Южното Черноморие продължава с пълна сила, вече има резервации за догодина (ВИДЕО)

Пътешествие
14:25 - 16 Септември 2020
12012
Георги Лапчев пред Lupa.bg: Сезонът по Южното Черноморие продължава с пълна сила, вече има резервации за догодина (ВИДЕО)

Царево изпраща може би най-успешния си туристически сезон, въпреки страховете, които имаше в началото на лятото, че заради пандемията няма да има туристи по Черноморието. Сезонът в Царево и по Южното Черноморие продължава, хубавото време се очаква да се задържи не само до края на септември, но и през октомври и общината очаква туристи и през късната есен. Това стана ясно от думите на кмета на Царево инж. Георги Лапчев пред Lupa.bg. Той направи равносметка на изминалия летен сезон и сподели радостта си, че той е надминал очакванията му за голям ръст на туристи.

Добрата новина за туристическия бизнес, който бе ударен жестоко от коронакризата е, че хотелите в Царево все още са пълни, а някои летовници вече са си направили резервации за догодина.

"Доволен съм от летния сезон, защото надмина и най-смелите очаквания на всички, които го чакаха. Имах усещане, че сезонът ще бъде спасен, подготвихме се много добре", коментира пред Lupa.bg Георги Лапчев. Той допълни, че големият приток на туристи се дължи на добрата подготовка и добре свършената работа от страна на местната администрация и на туристическия и хотелиерския бизнес в региона.

Плажовете край Царево бяха препълнени през лятото. И сега хората се радват на есенното слънце край морето

"Фактът, че не можеше да се пътува извън държавата засили още повече процента на българските туристи, които посетиха нашата община. Не трябва да забравяме, че пък чуждите не дойдоха. Като обобщение бих казал, че същинското Южно Черноморие се превръща във все по-голям хит най-вече за българските туристи. Всички, които се занимават с туризъм, се страхуваха за сезона. Общинската администрация създаде изключителни условия за това да има фестивали, да има отношение към хората, за това да пригодим колкото се може повече инфраструктурата и жителите, и гостите на Царево да се чувстват наистина уютно", коментира кметът.

Рибният фест в Царево тази година привлече рекорден брой посетители

"С радост отбелязвам колко много чужди български туристи, ако мога така да ги нарека - "чужди", защото повече от 15-20 години не бяха стъпвали по Южното Черноморие, дойдоха в Община Царево и почти всички останаха очаровани. Очакваме ги догодина. Те вече знаят какво представлява Община Царево, знаят какво представляват тези най-южни курорти на България. Видяха, че голяма част от това, което се пише в жълтите медии не е вярно и преоткриха българското море", щастлив е инженерът градоначалник.

"Много съм доволен, защото топлите усмивки, удивлението и очарованието, което виждах в нашите гости беше почти навсякъде. Плажовете бяха пълни, заведенията бяха пълни. Сега си говоря с хотелиерите. Сезонът все още не е свършил или по-скоро започна есенният сезон. Лятото приключи, но хората не си тръгват от Царево, защото вече сме в есенния туристически сезон, в който хората предпочитат не толкова да ходят на плаж, а да посещават заведения. Вчера следобед бях в един от парковете на Царево и имах поглед към един от малките плажове и видях, че към 17,30 ч. плажът беше пълен с хора, които се радват на прекрасното есенно слънце", разказа пред Lupa.bg Георги Лапчев.

"Есенният туризъм е насочен предимно към вкусните храни, най-вече към рибата. Тази година ще бъде паламудена, което означава, че в морето ще има много паламуд. Дай Боже и лефер. Предстои съвсем различно измерение на туристическия сезон. В Царево хотелите все още са пълни, което означава, че влизаме от сезон в сезон.

Вчера си говорих с един приятел, който работи в Царево и в Лозенец и той ми каза: "Не мога да разбера какво става. Днес е 47-ми август." Така че ето вижте как реагират самите хора", добави кметът на морската община.

За Деня на Съединението край Царево се провежда фрегата

"Сезонът си тече, хората са спокойни, усмихнати, доволни от това, че опасенията и страховете за това, че ще има провален сезон, че няма да има добри печалби не се оправдаха. Страховете си останаха само страхове. Всички са усмихнати. Община Царево отново е хит. Преди 9 години, когато реших да заема кметския пост, казах, че Община Царево ще се превърне в перлата на Юга и всяка година ще блести все по-силно и по-силно. Тази година Община Царево наистина блестя с невероятна светлина и тази светлина хвърля оттенък и изображение върху следващата година, защото някои от резервациите за догодина вече са направени", доволен е Георги Лапчев.

Фестивалът на царевската песен "Джурджуна 2020" събира хиляди край Морската сцена в града

"В Община Царево има най-голям простор и голяма възможност да показваме много от по-различни посоки по отношение на туризма. Внимателно сме проучили кое забавлява, както жителите, така и гостите. Нашата тайна и разковничето е, че го правим от сърце, за да се хареса първо на нас, а това означава, че ще се хареса и на нашите гости. Пример е последният фестивал, който се казва Фестивал на царевската песен "Джурджуна 2020‘‘. Той разкрива същността на царевския жител, защото това сме ние - хората, които обичаме живота, хората, които знаем как да представим и да предложим най-доброто но нашите гости и те знаят и усещат, че идвайки при нас, не идват просто на почивка или на гости, те идват при своите приятели и на практика си идват вкъщи", обясни Георги Лапчев успешната стратегия на общината за ръст на туристите.

"Рядко има нещо, което да ме изненадва - все пак ние знаем как да организираме всяко събитие. Направихме масирана и мащабна рекламна кампания, снимахме рекламни клипове, заляхме социалните мрежи и клипът за Община Царево се завъртя дори по MTV. Ние се обърнахме към всеки един потенциален гост на нашата община през социалните мрежи, през телевизиите, дори през киното. Телевизионните формати, които се снимаха в Царево също изиграха роля.

Тв шоуто по Нова тв "Игри на волята" вече втора година се снима в Община Царево

Това са добре планирани действия и политики на създаване на туристически продукт. Сега текат втори сезони на формати, втори сезони на сериали. Всички ги свързват с това населено място и най-хубавото е, че много от жителите на България припознаха в Община Царено уютно място, което искат да видат поне два пъти през летния сезон. Имаше хора, които идваха по 4-5 пъти и не само за уикенда и се връщаха още и още, тъй като не им стигаше това, което се получили като отношение и емоция тук при нас в Царево", щастлив е Георги Лапчев. 

Кадър от видеото към песента "South Legend", която е официалният саундтрак на Община Царево

Няколко видеоклипа за Царево и Южното Черноморие възкресиха красотата на морето, съчетана с тайнствената планина Странджа. Видеото и песента "South Legend" на италианеца с български корени Фабрицио Паризи, The Editor и певицата Диа, пък се превърна в най-гледаното парче и в най-пусканото по радиостанциите, а клипът към песента, дело на Любомир Асенов, бе показан и по MTV.

В морския град всяка година се провежда и Фестинал на Странджанския манов мед

Царево се превърна в града с най-много лятно-есенни фестивали от различен характер, които привличат хиляди. Лятото стартира с Фестивала на изкуствата "Арт Поток". След това следват Фестивалът на творческите занаяти и изкуства, прочутият Фестивал на Странджанския манов мед, Виненият фестивал Дионисиеви дни, Международният младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите”, Детският фестивал на изкуствата "Слънчеви лъчи в Царево". За Деня на Съединението - 6 септември в Царево се организира регата, а в началото на септември морската община е домакин на Рибният фест. През септември се провежда и Фестивалът на царевската песен "Джурджуна".

Тук може да видите видеото от Рибен Фест 2020 - Царево, заснет от Любомир Асенов. Песента към клипа е на Fabrizio Parisi & The Editor x Dia - South Legend, и е официалният саундтрак на Община Царево.


Снимки: Агнес Методиева, Община Царево и Нова тв