Георги Лозанов: Политиците ни са битови хитреци

България има нужда от "съвсем нова политическа класа", която да дойде на власт

Общество
15:10 - 31 Март 2021
3720
Георги Лозанов: Политиците ни са битови хитреци

Медийният експерт доц. Георги Лозанов определи българските политици като "битови хитреци". "Да си в политическата власт е огромно изкушение. Ти трябва да влезеш в мисленето на народа си и да създадеш един по-добър свят такъв, какъвто го виждаш. Не да се опитваш да откраднеш пари за яхта и кола. Изключително несъотносимо е усещането за историческа роля с корупционните мотивации на политиците на Прехода", каза той в интервю за онлайн предаването "По острието с Калоян Константинов".

Лозанов описа политическата класа в България с думите "Кон за кокошка“. Според него за тях е ласкателство да бъдат наречени "хедонистични егоцентрици", тъй като хедонизмът все пак е философско течение.

По повод изпусната в телевизионен ефир реплика на проф. Иван Илчев "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава", доц. Лозанов подчерта, че България има нужда от "съвсем нова политическа класа", която да дойде на власт.

"Настоящата си е изпяла песента. Двуполюсният модел СДС/БСП (а сега ГЕРБ/БСП) непрестанно се възпроизвеждат в лошите им черти. Този модел е идеологически създаден върху отношението към комунизма. БСП го смятат за нормален и дори нелош период от историята, а според ГЕРБ и СДС комунизмът е едно от най-злите неща, случвали се на България. Този сблъсък в днешно време съвсем е изтлял. Антикомунизмът в България обаче така и не беше лансиран достатъчно убедително, за съжаление, и сега имаме един печален резултат: мощна соцносталгия, над 70% одобряват Тодор Живков. Та той през управлението си не можеше дори да мечтае за такъв процент, а сега…", каза още той.

Според доц. Лозанов протестите през лятото са били времето да се издигне мощен политически играч, който да е алтернатива на БСП и ГЕРБ, но шансът е бил пропуснат.

"Демократична България" трябваше да бъде тази партия, тя е носителят на тези послания, на борбата с корупцията и срасналата се с политиката съдебна власт. Да не говорим, че протестите започнаха от акцията на Христо Иванов на "Росенец". Беше логично най-после т.нар. градска десница на по-образованието хора да добие тежест в политиката. Тя можеше да дойде от наказателния вот. Цялата битка на протестите започна от преразпределянето на наказателния вот. Появи се Отровното трио, появи се Мая Манолова, появи се президентът, появи се Слави Трифонов", каза Лозанов, който спомена и бившия хазартен бос Васил Божков, но добави, че е пълна гротеска той да се представя като спасител.

Стажант-репортер в Lupa.bg Добрин Драганов