Георги Лозанов: Третият мандат и обсъждането му е завършена гротеска

В нея участват сценаристи на сатирично шоу, посочи медийният експерт

Политика
10:55 - 31 Юли 2024
1320
Георги Лозанов: Третият мандат и обсъждането му е завършена гротеска

Преговорите за третия мандат коментират политолозите Румяна Коларова и Слави Василев и медийният експерт Георги Лозанов в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS. Според доц. Лозанов политическото говорене е силно обезценено. „Големият проблем на българската политика в последно време е, че не може да даде продукт. Третият мандат и обсъждането му е завършена гротеска. В нея участват сценаристи на сатирично шоу”, каза той.

„Въпросът е как да се съюзят тези политически лица, които трудно биха намирали основание пред избирателите да действат заедно”, смята Василев. По думите му проблемът не е какви по същество да са политиките, а е системен: „Тази парламентарна форма на управление, която изисква коалиционна култура, не работи в България. Очевидно сме пред прага на поредните предсрочни избори”, добави той.

„Преговори за кабинет трудно могат да се водят публично”, заяви Коларова. Тя смята, че ИТН се опитват да сторят две неща – да променят стила на взаимодействие между партиите и да докажат, че преговарят с повече формации, които не искат да преговарят с ПП. „В момента целта на ИТН е да минимизира загубата, която така или иначе ще инкасира, след като приключи неуспешното съставяне на кабинет”, каза още тя.