Георги Марков: ДПС показа червен картон на президента

Актуални новини
14:51 - 04 Септември 2020
2367
Георги Марков: ДПС показа червен картон на президента

„Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше беше подигравка с правото. С това шега не бива, така да се внасят проекти. То беше срамна работа. Който го е правил - Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция…“ 

Това заяви пред БНР народният представител от ГЕРБ Георги Марков по повод новия проект за конституция.

"Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж", коментира още той. 

"Такова чудо - да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, каза Георги Марков. 

И продължи: "За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, допълни Марков, за когото това "не са изтървани думи", а част от "концепцията на държавния глава – „Махайте се! Мутри, вън!“

Марков подчерта, че ДПС участваше активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев. "За първи път ДПС показа червен картон на собствения си президент, отказа се от него", коментира още Георги Марков. Според него ДПС се разграничава "овреме" от Радев, защото той е излязъл „от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане".

"За първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите", изтъкна още Марков.

Според него има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

„Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна", твърди Марков. Той беше категоричен че България „няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.