Георги Панайотов с лоша новина: Пилотът на МиГ-29 не е оцелял

Общество
17:47 - 10 Юни 2021
2591
Георги Панайотов с лоша новина: Пилотът на МиГ-29 не е оцелял

Пилотът на падналия боен самолет майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет на учението край Шабла. Това е станало ясно при издирвателната операция, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Новината не е добра. Искам да поднеса искрени съболезнования на неговото семейство. Майор Терзиев е герой за мен. За съжаление, изгубихме един много опитен пилот и професионалист“, каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.