Георги Семерджиев пред съда: Не помня нищо от катастрофата!

Скандалната бивша полицайка Симона Радева е призована като свидетел по делото, което тръгна днес

Новини
17:56 - 12 Декември 2022
4514
Георги Семерджиев пред съда: Не помня нищо от катастрофата!

Георги Семерджиев твърди, че не си спомня момента на катастрофата на бул. "Черни връх", нито как си е тръгнал от мястото на сблъсъка, след като на 5 юли причини тежката катастрофа, убила две невинни момичета. Спомените му са от момента, в който на следващия ден полицията е отишла в дома му, за да го арестува.

Това е заявил подсъдимият за катастрофата пред адвоката си Мирослав Христов, разказа защитникът пред журналисти минути преди състав на Софийския градски съд да даде официален ход на делото срещу Семерджиев. Самият Семерджиев не говори с медиите днес.

Катастрофата на 5 юли, при която дрогирания и пиян Георги Семерджиев уби две момичета

Първоначалната версия на шофьора бе, че е бил отвлечен, а днес адвокатът му посочи, че той изобщо нямал спомени от сблъсъка, за който е подсъдим. Съдебният състав с председател Стефан Милев отхвърли молбата му делото да бъде прекратено, а обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Съдът отхвърли и друга молба на Семерджиев и отказа да го освободи под домашен арест с електронна гривна.

Както е известно, при катастрофата загинаха две млади жени - Христина Дилева и Хариет Стефанович. Близки и роднини на двете момичета ще бъдат частни обвинители по делото, а роднините на Хариет Стефанович внесоха и граждански искове срещу Семерджиев в общ размер от 1 250 000 лв. Роднините на Дилева също могат да внесат граждански искове, но вероятно ще го направят в отделно производство. Пострадалият таксиметров шофьор Иван Овчаров, който бе с лека телесна повреда, след като автомобилът на Семерджиев се удари първо в таксито, отказа да претендира за щети и претърпени вреди.

В съдебната зала адвокатът на Семерджиев - Мирослав Христов, поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като делото вече е в съдебна фаза и клиентът му няма как да повлияе на разследването или да попречи. Той поиска "домашен арест", който да се контролира с електронна гривна, но съдебният състав отхвърли искането с мотива, че срокът на ареста не е прекомерен и към момента няма нови доказателства, според които той да е незаконен.

Полицайката Симона Радева, уволнена от МВР след катастрофата на Семерджиев, ще се яви като свидетел по делото в някое от следващите заседания

През следващите месеци пред съда предстои да бъдат разпитани 74 свидетели и 24 вещи лица, които са изготвили различни експертизи. Освен тях близките на загиналите, а и самият Семерджиев могат да поискат да бъдат допуснати и други свидетели и назначени допълнителни експертизи. Сред първите разпитани свидетели ще бъдат скандалната бивша полицайка Симона Радева, както и шефът на Военно-окръжната прокуратура в София Адалберт Кръстев, който бе един от първите на мястото на катастрофата. След катастрофата Радева, която се оказа в близки отношения със Семерджиев, бе уволнена от МВР.