Георги Свиленски пред Lupa.bg: Закриват Терминал 1? Това е нарушение на договора

Актуални новини
17:30 - 21 Май 2021
6989
Георги Свиленски пред Lupa.bg: Закриват Терминал 1? Това е нарушение на договора

След като концесионерът на летище София обяви, че Терминал 1 може и да отиде в историята, експертите скочиха срещу евентуалното решение. „Не само, че не трябва да затварят терминала - но трябва да направят и трети терминал”, коментира пред Lupa.bg Георги Свиленски от Транспортната комисия в 44-ото Народно събрание.

За идеята целият трафик от Терминал 1 да се прехвърли към Терминал 2 писа вчера в. Капитал. Пред медията концесионерът обяснява, че ако се вземе това решение, капацитетът на Терминал 2 трябва да се увеличи, а сградата на Терминал 1 ще бъде трансформирана в бизнес сграда. В същото време според плановете до 3-4 години трябва да бъде открит и Терминал 3.

„Закриват един, пък ще правят трети – няма логика. Трябва да се види в приватизационния договор дали това не е нарушение, но според мен е. Щом има терминал, значи има и пътници - това не е просто някаква площ, от която да направиш бизнес център!”, критикува идеята Свиленски.

Той беше категоричен, че подобно решение ощетява държавата. „Вярно, че полетите са намалели, но тази концесия е за 50 г. напред – 35 г. с опция за още 18”, вметна Свиленски. На въпрос съществува ли все още вариантът концесията да бъде развалена, Георги Свиленски отговори така:

„Отпадна този вариант, защото те бързаха да платят парите, а правителството бърза да ги вземе – тези 600 милиона. И ако тепърва тръгне да се разваля концесията, ще има големи неустойки. Процесът не е необратим, но вече ще струва доста пари на държавата”. 

Бившият депутат от БСП подчерта, че винаги, когато има безотговорно управление, се стига до такива неща.

„Вероятно ще има и други неизпълнения - първо намалиха таксите, сега затварят терминала, след това ще кажат, че няма нужда от писта... И накрая ще си останем само с тия 600 милиона”,

прогнозира с ирония Георги Свиленски.