Георги Свиленски ще съди служителя , ранил го пред Паметника на Съветската армия

Преди месеци паметникът беше държавна собственост, заяви депутатът

Актуални новини
21:10 - 12 Декември 2023
2944
Георги Свиленски ще съди служителя, ранил го пред Паметника на Съветската армия

Със служителя на областната управа, който скочи върху оградата и ме нарани, ще се срещнем в съда", това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски в пред Нова тв по повод днешния инцидент при демонтажа на Паметника на Съветската армия в центъра на София. Според него монументът се реже на парчета с флекс.

„Преди месеци паметникът беше държавна собственост", заяви депутатът.

„В момента се работи, тези хора, които демонтират паметника, ги е страх, тези хора не спазват закони. За да се демонтира, за да се ремонтира, в бюджета трябва да има пари. В бюджета на Министерството на културата, на областната управа не видях да са предвидени такива пари. Имаме вандалска акция. Прокуратурата трябва да се самосезира", каза Свиленски. Според него, ако са опасни гранитните плочи на мемориала, не е нужно да се махат фигурите, но демонтирането е започнало с рязане на автомата на едната от фигурите на мемориала. 

„Бях при премиера Николай Денков, който не знаеше нищо. Той каза, че няма да бъде нарязан, а щяло да се подходи като Паметника на Цар Освободител, където били отрязани копитата на коня, но ние видяхме, че се реже от фигурите. Тези хора нямат документи, затова са се оградили", каза Свиленски.

Към 11,00 часа днес той отиде край монумента с колегите си Христо Проданов, Иван Ченчев и Иван Таков, за да защитят паметника и да изискат документите за демонтажа му. Последва обаче инцидент, при който част от оградата около ПСА пада върху него и нарязала ръката му. Той самият обвинява човек, който по негови думи е директор на дирекция в Областната управа или главен инженер, тъй като е блъснал нарочно оградата върху него.

"Не виждам действието на Столична община, на кмета Терзиев, заяви Свиленски. Той е изчислил, че 20% от депутатите в парламента са против махането на паметника на базата на парламентарно представените групи.