Герасим предаде думите на Неофит: Да покажем, че христянството е живо

Нека отворим сърцата си за страдащите, каза на народа мелнишкият епископ

Новини
19:58 - 24 Декември 2022
2710
Герасим предаде думите на Неофит: Да покажем, че христянството е живо

В началото на празничното Богослужение за Бъдни вечер в храм-паметника "Свети Александър Невски" мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на "Светия Синод", прочете патриаршеско слово от патриарх Неофит.

"Обичани от Господа братя и сестри, в навечерието на празника на Христовото Рождество, когато заедно с цялата света църква съпреживяваме очакването за идването на Спасителя, в душите и сърцата ни отново отеква ангелското благовестие за голяма радост, която е за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос, Господ.

В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка, с праведният Йосиф Обручник и витлеемските пастири. Чуваме, заедно с тях, небесното войнство, което хвалеше Бога и казваше: „Слава във висините Богу, на земята мир и между човеците - благоволение“. Присъединяваме се към това вселенско ликуване! Свеждаме глави пред увития в яслите младенец и принасяме Богу нашата най -дълбока любов и благодарност в отговор на беззаветната любов, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя Единороден син, чрез Когото да имаме живот вечен.

В тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, ние най-силно чувстваме свързаността си като голямо християнско семейство. Защото с идването на Божия син на Земята бяхме утвърдени като чеда на нашия любящ небесен Отец, както свидетелства и евангелистът, че на всички, които са приели Божия син и са повярвали в него, Той даде възможност да станат чеда Божии.

В святата нощ, която ни събира заедно, в благодатната топлина на храмовете и в уюта на домовете ни, нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените. Да покажем, че нашето християнство е живо и действено, да покажем, че то е не само думи, но и дела, състрадание и милосърдие. Гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите – всички те са навсякъде около нас и се нуждаят от надежда и упование, от свидетелства за Божията милост и любов.

Рождественските дни са благодатна възможност за нас, християните, чрез свидетелството на вярата и чрез делата си да припомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията любов към нас остава все така неизменна, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на древния Витлеем Бог стана човек заради нас и заради нашето спасение.

Божият мир и Неговата велика милост и любов да бъдат с всички нас! Светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца. Светли и благословени рождественски празници. С отеческа обич в Родилия Се Богомладенец, Неофит, патриарх български".