ГЕРБ атакува служебния кабинет пред КС заради Кирил Петков (ВИДЕО)

Политика
10:24 - 16 Август 2021
3546
ГЕРБ атакува служебния кабинет пред КС заради Кирил Петков (ВИДЕО)

Народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Частична противоконституционност има служебният кабинет, смятат от ГЕРБ и затова внесоха в Конституционния съд искане да се установи дали това е така. Причината е съмнението за двойно гражданство на икономическия министър Кирил Петков.

От ГЕРБ твърдят, че няма официален документ към момента на подписване на указа от президента Радев, че Петков се е отказал от канадското си гражданство. Въпреки това още миналия петък икономическият министър отрече това да е така.

"Ако е бил с двойно гражданство към момента на назначаване, това означава, че е нарушена конституцията. Тя ясно казва в чл. 110 във връзка с чл. 65, че хората назначавани за министри трябва да отговарят на условията за народни представители", разясни зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов след като заедно със съпартийците си Радомир Чолаков и Ана Александрова внесе иска в Конституционния съд.

"Искаме незабавното отстраняване на министър Кирил Петков. Президентът Радев знаел ли е към момента на подписване на указа за назначаване, че той е имал двойно гражданство. Оказва се, че са готови да потъпчат конституцията. Става въпрос за спазване на законите и конституцията. Това, което искат всички", коментира Даниел Митов.

Снимки: Агнес Методиева