ГЕРБ бесни на Радев, искали вот през юни

Актуални новини
14:10 - 08 Декември 2020
9576
ГЕРБ бесни на Радев, искали вот през юни

Управляващите от ГЕРБ били бесни на президента Румен Радев заради предстоящата дата на парламентарните избори. Вчера държавният глава заяви, че вотът трябва да се състои на 28 март и това поднови войната между „Дондуков” 1 и 2.

Мнозинството до последно се надяваше изборите за нов парламент да се състоят в самия край на месец май, когато е последният законов срок за провеждането им. Предишният вот за Народно събрание беше на 26 март 2017 г., така че настоящият трябва да се проведе в границите 26 март - 26 май 2021 г. А докато резултатите станат ясни и се очертаят новите управляващи, на практика вече ще е юни. 

Всъщност, в ГЕРБ имало гласове, които натискали директо за избори в първия летен месец - в случай че епидемиологичната обстановка се удължи безкрайно дълго. 

Румен Радев от своя страна посочи първата възможна дата заради обществените нагласи и продължаващите вече пет месеца протести с искане за оставка и предсрочни избори. Тази негова позиция обаче не устройва настоящата власт, защото

през месец март впечатленията от несправянето на правителството със здравната и икономическа криза в страната ще са твърде пресни.

А това е един от основните негативи за ГЕРБ и подкрепящите го партии. Очаква се декември, януари и февруари да са най-тежки.

През зимните месеци освен коронавирус ще се вихри и грип, а това тотално ще срине и без това крехката ни здравна система. В същото време броят на безработните расте главоломно – само за последната седмица те са набъбнали с повече от  14 000 души. Икономическият колапс ще е катастрофален. 

Всичко това ще срине рейтинга на властта, затова управляващите се опитват да се задържат максимално дълго. И обясняват позицията на президента с „избори по време на чума”:

„Кaк щe хoдят пo врeмe нa чумa, кoятo нямa дa нaмaлявa, кaндидaт-дeпутaтитe дa ce cрeщaт c избирaтeлитe, в кoи зaли и нa кoи плoщaди при минуcoви тeмпeрaтури, тoтaлнa изoлaция и мoр?”,

опита се да аргументира управленския отпор депутатът Георги Марков. Той обаче пропуска факта, че няма каквито и да било гаранции за това, че през май вирусът ще е изчезнал.