ГЕРБ: Докладът на ЕК за България е обективен и положителен (НА ЖИВО)

Комисията акцентира върху напредъка на страната ни в битката срещу корупцията, отчете Даниела Дариткова

Топ
15:51 - 30 Септември 2020
2815
ГЕРБ: Докладът на ЕК за България е обективен и положителен (НА ЖИВО)

Докладът на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона у нас е обективен и положителен. Документът отчита напредъка на България в борбата срещу корупцията. Това заключиха на извънреден брифинг представители на ГЕРБ.   

В брифинга се включиха шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, депутатът Десислава Атанасова и евродепутатът Емил Радев. Според Десислава Атанасова ЕК акцентира, че има добро сътрудничеството между държавата, правителството и парламента. 

Днес сме тук, за да коментираме доклада на Европейската комисия за върховенството на правото в Европейския съюз. Докладът е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати в резултат на сътрудничеството на страната ни с Европейската комисия и в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

„Комисията акцентира върху сфери, в които държавите-членки, конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-а страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират спазването на върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството. Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати и обвинения“, допълни тя.

Според Дариткова докладът на Европейската комисия показва оценяване на усилията на българското правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт.

„Това свидетелства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем. ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото“, допълни тя.

Докладът насочва приоритетно към действия, за да гарантират върховенството на правото и те съвпадат с приоритетите на правителството, заключи Дариткова. 

Това е първият доклад, който е и обективен и положителен. ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава и правителството . Казвам го в контекста на други прочити на доклада на ЕК. Мисля, че е обективен и коректен и отчита постигнатите резултати. В този доклад специално внвимание е обърнато на противодействието на корупцията, коментираи депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър  Десислава Атанасова. 

Това е първият подробен документ за напредъка на страните-членки и не всички ще бъдат доволни, обясни евродепутатът Емил Радев.

Снимки:Агнес Методиева  

Очаквайте подробности!