ГЕРБ готови да отстранят управителя на НЗОК

Политика
13:11 - 30 Ноември 2023
2382
ГЕРБ готови да отстранят управителя на НЗОК

Ще ви предоставя документ, от който се вижда, че настоящият управител на Здравната каса лобира за частна болница, въпреки че имаме законопроект за бюджета на НЗОК, който той е внесъл до министъра на здравеопазването. В законопроекта пише, че не се разрешава сключването на договори за нови дейности. Управителят обаче е подписал писмо, в което се казва, че може да бъде сключен договор с НЗОК за нови дейности, което означава, че той лобира за частна болница и частен интерес.

Това разясни пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Той допълни, че срещу настоящия управител на НЗОК не е изключено да бъде стартирана процедура по отстраняването му, която е в правомощията на Комисията по здравеопазване.

"Ще говорим с колегите от здравната комисия, защото самата процедура трябва да бъде стартирана от комисията. Така че на първо време ще сондираме мненията и когато имаме решение, ще го кажа на медиите", поясни Ангелов.

Относно новоизбрания подуправител на НЗОК бившият здравен министър припомни, че срещу него е била образувана единствено прокурорска преписка, която е била прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

„Само да припомня, че в момента има прокурорска преписка и срещу Кирил Петков. Това означава ли, че той е негоден или неморален? Една прокурорска преписка не значи абсолютно нищо“, подчерта Костадин Ангелов.

От своя страна избраният от НС за подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров сподели пред медиите, че е щастлив от гласуваното му доверие от депутатите.

"За първи път разбрах от в-к „Капитал“, че имало сигнали в ДАНС срещу мен. Никога не съм бил викан за обяснения, становища или справки. Искрено се надявам да работя в ефективен екип с ръководството на НЗОК", бяха първите думи на проф. Мавров като подуправител на Здравната каса.