ГЕРБ и БСП пак се скараха заради Борисов

Недейте да прикривате премиера всеки ден, призоваха червените в парламента

Политика
09:56 - 18 Февруари 2021
1828
ГЕРБ и БСП пак се скараха заради Борисов

В спор със зам.-шефа на парламента и депутат от ГЕРБ Емил Христов влязоха депутатите от БСП по време на днешното заседание на Народното събрание. Причината - предложението на червените премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова да дойдат в парламента, за да бъдат изслушани заради загиналото от токов удар 16-годишно момче в София, бе отхвърлено от мнозинството.

Предложението на БСП бе обявено още в началото на заседанието от Христов. По това време обаче БСП не бяха в залата. А влязоха, след като бе предложена и обявена поименна проверка на депутатите в пленарната зала. Веднага след нея Христов подложи предложението на БСП на гласуване. Социалистите обаче се ядосаха, че не им била дадена думата да представят мотивите, не били разбрали и като коя точка от дневния ред се предлага.

Предложението първо бе отхвърлено с 94 гласа “против”, 15 се въздържаха, а едва 50 гласуваха “за”.

Прави ни впечатление, че вече ви е страх да споменете името на министър-председателя. Не ви ли е неудобно да се опитвате да прикриете корупцията и безхаберието в страната, коментира депутатът от БСП Христо Проданов.

След неговото изказване Христов подложи предложението на повторно гласуване. То обаче пак не събра необходимите гласове. “За” бяха 52-ма депутати, 99 бяха “против”, а 7 “въздържал се”.

В опита си да скривате за пореден път министър-председателя наказахте г-н Проданов, скочи социалистът Иван Иванов. Не му наложих наказание, а в съответствие с правилника го предупредих и след това му отнех думата. Това не е наказание. Наказанията са по друга точка, отвърна му Христов.

Депутатът от БСП Георги Свиленски пък настоя предложението да се гласува трети път, защото Христов дори не изчел текста му преди да се гласува. “След една поименна проверка от 20 минути няма как цялата зала да знае за какво става въпрос”, настоя той.

Недейте да прикривате Борисов всеки един ден. Той не е виждал тази зала (бел. авт. - новата пленарна зала в бившия Партиен дом), настоя пък Филип Попов от БСП.

След това червените в залата завикаха “Оставка”. Но Христов продължи към първа точка от дневния ред на парламента.


Снимка: Агнес Методиева