ГЕРБ и БСП провалят кворума за панаира в Пловдив

Общество
09:46 - 03 Януари 2023
2086
ГЕРБ и БСП провалят кворума за панаира в Пловдив

Все още няма кворум за начало на извънредната общинска сесия, която се свиква днес за да се  гласува отново дали Община Пловдив  да приеме акциите на Варна в дружеството– собственик на Международния панаир – „Пълдин туринвест“.

Към момента отсъстват съветниците от ГЕРБ и БСП, съобщи БНР.

За пореден път пред сградата на градския парламент се събраха  протестиращи граждани.

"Въздържал се е равно на Гергов продал се!" - гласи надпис на техен плакат.

„Ние сме тук, за да се опитаме като граждани да спрем това безумие. За съжаление, днес сме много по-малко от общинските съветници. Въпреки че е работен ден, решихме, че ще бъдем тук, за да направим всичко възможно по силите ни” - казват протестиращите.

„Доведе ни битката за Панаира и в по-голяма степен за града ни. Управляващите решиха, че градът ни е на тезгяха и ще го подаряваме и продаваме. В случая ще обслужваме корпоративните интереси на Георги Гергов” - гласи друго гневно становище на недоволните от досегашното решение на мнозинството.

За сесията в Пловдив  пристигнаха депутатите от „Демократична България“ Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

Ако съветниците от ГЕРБ, БСП, ДПС и част от БЗНС „Ал. Стамболийски“ препотвърдят съгласието си от края на миналата година, бизнесменът Георги Гергов ще стане собственик на 79% от панаира.

Искането за извънредната сесия е внесено от 20 съветници от различни групи в местния парламент и бе предшествaно от протести. Според тях прегласуването е единственият начин да се защитят интересите на Пловдив в панаира и да се спасят 350-те декара земя, върху която е изграден.

Варна държи 28% от акциите на панаира, но прие сделката на Гергов да ги замени с дял в „Пълдин туринвест“, с което той става пълноправен акционер на Панаира.

Това е трето гласуване по казуса. Първият път „ЗА“ гласуваха само от групата „Автентична лява БСП“. До обрата в позицията на ГЕРБ и останалите четирима се стигна след писмо на Гергов до съветниците, в което обещава, че ако бъдат приети акциите на Варна, той ще дари 6 декара земя в панаира за изграждане на опера в града и 2% от акциите на „Пълдин туринвест“, за да не загуби Пловдив дела си в него.

Сега се иска представителят на общината в дружеството Ясен Михайлов да бъде упълномощен да гласува против предложеното увеличаване на капитала и промените в устава му на акционерното събрание на 9 януари.