ГЕРБ и БСП в сблъсък заради Народния съд и управлението

У нас
10:22 - 31 Януари 2020
2070
ГЕРБ и БСП в сблъсък заради Народния съд и управлението

С декларация на ГЕРБ по повод 75 години от Народния съд започна днешното парламентарно заседание.

"Основната му цел е елиминиране на евентуални политически противници на режима. След този геноцид от българи срещу българи най-стабилната страна на Балканите е доведена до фактически фалит“, изтъкна Спас Гърневски и отбеляза успехите на ГЕРБ сега. 

Острието на БСП Александър Симов обаче поиска отговор. "Респект към политическото въображение на г-н Спас Гърневски. Две правителства на Бойко Борисов паднаха от протести. Къде е този икономически възход. Хората бяха пред парламента“, възмути се Симов. Социалистът все пак призова за единение и посочи, че всяка жертва заслужава уважение.

Днес парламентът ще разисква по политиката на Министерството на енергетиката за бъдещето на въглищните топлоелелтрически централи. Разискванията са инициирани с подписите на ПГ на БСП и в тях ще участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Народните представители ще разгледат промени в Закона за регионалното развитие на първо четене. Целта на предложените промени е да се постигне оптимизиране на процесите на планиране на регионалното и пространственото развитие, като те се сближат и координират по-ефективно, както и да се използва по-добре натрупаната обща база от информационни ресурси и капацитет.

Предложени са промени, насочени към намаляване на броя на стратегическите документи, осигуряване на връзки и взаимодействия между стратегическите документи за регионално и пространствено развитие, както и с другите секторни документи на съответните равнища, опростяване на процеса за наблюдение, контрол и оценка на документите, прецизиране на състава, отговорностите и функциите на звената за управление на регионалното развитие в съответствие с изискването за повишаване на ефективността и ефикасността на тяхната работа. В законопроекта е предвидена и промяна в структурата, състава и компетенциите на регионалните съвети за развитие, които ще включват управленски и експертен състав.