ГЕРБ и ДПС си благодарят за поправките в кино закона

В тежката пандемия отпуснахме 41 милиона за български продукции, похвали се Вежди Рашидов

Култура
11:25 - 18 Февруари 2021
1584
ГЕРБ и ДПС си благодарят за поправките в кино закона

В такава тежка пандемия и криза българското правителство и парламент приехме безпрецедентните 41 млн. лв. за българско кино. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, цитиран от БТА. 

Поводът за брифинга е приетият на второ четене вчера Законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия. В брифинга участваха членове на комисията по културата от "Обединени патриоти" и ДПС. Въпреки отсъствието на колегите им от "БСП за България", Рашидов благодари и на тях, тъй като те също са участвали в изготвянето и приемането на промените.

Вежди Рашидов отбеляза, че следи събитията в световен мащаб и каза, че навсякъде по света и във всичко се свиват бюджетите, включително и в сферата на културата. "Никога не е имало толкова много пари! Дълго работихме за това. Станахме щастливците, които прокарахме този закон. Всички искаме да имаме национална култура и голямо българско кино", коментира той.

Вежди Рашидов обясни, че в законопроекта са заложени принципите на отчетност, прозрачност и контрол на качеството и увери, че новите разпоредби имат подкрепата на близо 1000 творци, продуценти, актьори, режисьори.

Колегата му от "Обединени патриоти" Мария Цветкова коментира, че е било изключително важно приетото приоритетно държавно финансиране за производството на български филми.

Цветкова разясни, че по предложение на "Обединени патриоти", което е било подкрепено в зала, финансирането по тези две схеми ще се осигурява, само когато бъде осигурено производството на български игрални, документални и анимационни филми. Цветкова открои като изключително важни и заложените в закона културни критерии за съдържанието на филмите.

Смятам, че във времена на глобализация, на миграция и мултукултурализъм е много важно, именно чрез производство на български филми, ние да съхраним културната идентичност, каза още депутатът.
Цветкова призна, че при изготвянето на законопроекта е имало спорове в гилдията.

Най-важното е, че ние успяхме да се обединим. Виждате пред вас сме представители на различни политически сили. Поставихме наистина отговорността над партийния интерес, коментира Цветкова.

Велислава Кръстева от ДПС коментира, че са се включили в това обединение за изготвянето на един модерен закон. Кръстева отбеляза, че намирането на политическо съгласие е възможно, когато има добра обща кауза.

В приетия законопроект се предвижда, че годишния размер на средствата по схемата за държавна помощ за производство на филми не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация. До момента годишната субсидия не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални филма, 14 документални и 160 минути анимация.

Снимка: Агнес Методиева