ГЕРБ и ПП "на нож" заради правилата в парламента

Сменяте мнението си по 4 пъти на ден, иронизира Асен Василев, Митов контрира, че така правят умните

Новини
14:10 - 02 Ноември 2022
3554
ГЕРБ и ПП "на нож" заради правилата в парламента

Правилникът на Народното събрание стана пореден повод за сблъсък между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" в пленарна зала. Днес от сутринта депутатите обсъждаха и гласуваха текстове от Правилника за организацията и дейността на НС.

При обсъжданията точка по точка по правилата за работа бе засегнато учредяването на комисиите и по-конкретно председателя на Комисията по вероизповедания, който ще е от ПП за сметка на председателя на Комисията по спорт, която отива при ДПС. Това възроди нови обвинения за коалиция ГЕРБ-ДПС-"Възраждане".

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска приемането да става диалогично и според разбиранията между групите първоначално.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров изрази подкрепа, че трябва да се следват принципните договорки. "Ако има формиране на мнозинство - комисиите ще се преразпределят", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък уточни, че трябва да се запази договорената пропорция, независимо кой ще управлява.

Асен Василев пък заяви, че не разбира за какво се разпалва спор. По думите му ГЕРБ имат различно мнение сутрин, на обяд и вечер. "Форсирайте мнозинство и вземете всички комисии, ние ще сме опозиция. Няма да формираме мнозинство, не разбрахте ли", ядоса се той. За разлика от вас, които си сменяте мнението всеки ден, ние не си го сменяме, обясни бившият финансов министър. Така правят умните хора, те умеят да си сменят мнението, контрира Даниел Митов. 

Даниел Митов отрече и поиска да се запази пропорционален принцип.

Бе прието Председателският съвет по конкретен повод да провежда закрито обсъждане с ръководителите на службите за сигурност по актуални въпроси, свързани с националната сигурност. В тази връзка МС ще изпраща до парламента всички актове, които представляват класифицирана информация и не подлежат на обнародване, когато се отнасят до определяне на основен интерес или други въпроси.

"Възраждане" поиска да се добавят и актове на правителството, отнасящи се до сделки в областта на отбраната. Това бе отхвърлено.

На три месеца в Комисията по правни въпроси ще се провежда обсъждане с участието на главния прокурор.

Остана старото положение председателят на парламента да назначава и освобождава главния секретар на НС със срок до избирането на председател на следващото НС, служителите към кабинета на председателя и тези към кабинетите на заместник-председателите и парламентарните групи по тяхно предложение; назначава и освобождава служителите в парламентарните комисии по предложение на техния председател със срок до пет дни от избирането на председателя на съответната комисия в следващия парламент.

Комисията по конституционни въпроси ще извършва наблюдение и анализ на законодателството за съответствие с принципите и нормите на ЕС.

Постоянните комисии могат да създават обществени съвети от представители на граждански организации.

Спор имаше около ротационното председателство на Комисията за контрол над службите за сигурност. От ГЕРБ-СДС предложиха то да бъде отменено, но в крайна сметка бе прието ротацията да остане, а председателите на комисията да се сменят всяка парламентарна сесия.