ГЕРБ и "Възраждане" бистрят бюджета и куп важни закони

Партията на Борисов инициира поредица от срещи с партиите

Новини
12:51 - 16 Ноември 2022
1406
ГЕРБ и "Възраждане" бистрят бюджета и куп важни закони

ГЕРБ инициира днес поредица от срещи в "търсене на базов консенсус по дневен ред на парламента, което е тясно свързано със законодателната програма и възможността за по-широко мнозинства по различни предложения, без значение на коя парламентарна група са". Бившите министри Костадин Ангелов, Делян Добрев, Кирил Ананиев и Деница Сачева, шефката на ПГ Десислава Атанасова, Деница Николова и лидерът на СДС Румен Христов представляват ГЕРБ на инициираната от партията среща с "Възраждане".

Десислава Атанасова посочи, че друг важен въпрос е Законът за удължаване на срока на държавния бюджет. "Решенията, които би следвало да вземем по него ще засегнат всички граждани, без значение избиратели на коя партия са те. Не бива да очакваме, че популизмът няма да вземе връх в едни бъдещи дебати, затова нашият екип е съставен от хора със сериозна експертиза", обяви тя в началото на срещата.

В отговор Петър Петров от "Възраждане" посочи, че винаги са се отзовавали на покани срещи по важни въпроси, включително и  при внасянето на вота на недоверие миналата година. "Макар и да нямаме такива изявени експерти и професионалисти, с каквито разполага вашата ПГ, сме в позиция да обсъждаме и търсим консенсус по важни решения", похвали той ГЕРБ.  И посочи, че предложения на двете партии от 47-ото НС са се отразили положително върху групи от обществото, които са получили помощ. Това е добра база за търсене на по-широк парламентарен политически консенсус между повече партии, посочи той.

Правосъдна реформа, както и антикорупционно законодателство също са сред темите, по които ГЕРБ искат да се говори. Атанасова посочи, че ГЕРБ вече са подкрепи предложен от ПП законопроект, както и такъв на МС. "Имаме сериозни коментари и по двата текста, но след като и в Пллана за възстановяване е заложена такава промяна, трябва да изработим коректни текстове, които не са противоконституционни и няма да затруднят работата на антикорупционната комисия", настоя тя.

Деница Николова посочи важността на европейското финансиране. Немалко са програмите, които предходните години са изпълнявани, сега може да ги разширим през Плана за възстановяване, изтъкна тя.

От "Възраждане" са категорично против заложеното от предходното правителство затваряне на тецовете, което трябва да приключи 2038 г. "Ние сме против тази програма. Прав е г-н Добрев, че няма да са 40%, а повече", изтъкна Петров. Той отбеляза, че бившето правителство усилено защитава поетите от тях ангажиметни и определи като грозни сцени вчерашните пререкания на пресконференцията на ГЕРБ. "Само доказва несъстоятелността на техните ангажименти, които ще са пагубни за нашата икономика. Не трябва да предаваме така лесно българските тецове, особено след като казвате, че има въглищен ренесанс", добави той. Сходни ще са позициите на двете партии за затварянето на тецовете.

Освен това "Възраждане" са заинтересовани от финансирането от ЕС. "В НС може да видим колко пари внасяме като вноска всяка година. Винаги сме настоявали за по-голямо финансиране на ЕС за българската икономика, както и за предоговаряне на финансовите условия - не само да даваме 2 млрд .лв. от бюджета си и да покриваме рисковете ако влезем в еврозоната, а и да сме получатели на финансово подопомагане от различни фондове", каза Петров. Според Николова само миналата година ще се окажем като нетен донор на ЕС. Вноските към ЕС, така договорени, са далеч под нивото, което ще получаваме като средства, успокои тя "Възраждане". И добави, че догодина се очертава да сме нетен бенефициент, а не донор.

Делян Добрев отвори познатата тема за горивата и изброи вече познатите позиции на ГЕРБ по темата. Той потърси подкрепа за законопроекта на партията за компенсация на потребителите, тъй като от внесените 3-4 предложения по темата тяхното е най-пълно и адекватно.

Деница Сачева пък очерта "своеобразното състезание по наддаване" в социалната сфера и обвини, че някои разбират сферата само като раздаване на пари, а не като търсене на решения за обществото. Тя поиска експертен разговор, а не предизборни заявки. Сачева посочи, че е необходима мащабна реформа, а цялото законодателството трябва да се съобрази с това, както и да се окрупнят някои текстове. Сега помощи се дават по почти 42 различни документа.

Минималната заплата за догодина може да бъде увеличена с малка стъпка, но това трябва да стане в преговори със социалните партньори, посочи тя. Служебното правителство било потвърдило, че ще води такива разговори тази седмица. Преди да се правят ексепритемнти с пенсионното осигуряваме, трябва да има експертен дебат и полтиически консенсус как да продължи пенсионният модел у нас, настоя екссоциалната министърка. Спекулациите за тежката зима тя пресече с решението на служебния кабинет за коледни добавки за пенсионерите. Според нея краткосрочни решения могат да бъдат взимани, но дългосрочните трябва да са резултат от професионален дебат, а не на политически популизъм.

Костадин Ангелов пък иска по-високи заплати за медиците. Акцент за ГЕРБ обаче е профилактиката с идея за подобряване здравето на нацията в дългосрочен план. Обмисляме създаването на агенция, която да организира национален скрининг на първо място при децата. Искат и 60 учебни часа годишно, посветени на здравното образование. Ангелов уточни, че нямат предвид допълнителни часове, а такива от сегашната програма. 

Кирил Ананиев посочи 1,683 млрд. да е вноската ни в ЕС. А до края на годината тя ще бъда завишена с още 300 млн.лв. "С предложенията на ПП дефицитът трябва да е 8,9%, а тези на БСП - 9,4% дефицит, което е неразумно. В нашата програма сме рпедвидили да сведем дефицита до финансовите индикатори и европейските изисквания", коментира той социалния пакет на бившите управляващи. ГЕРБ са съгласни с решението на служебния кабинет да не внася нов бюджет, защото редовен бюджет трябва да се направи от редовно правителство, което да носи отговорност за изпълнението му. Този вариант е най-добър, това не затваря вратата между нас и останалите сили да седнем и видим кои са основните приритети, които са най-належащите и в рамките на един 3-годишен период или в едно редовно правителство да разположим тези политики и евентуално едно такова правителство да ги спазва, заяви Ананиев.

Първи основен приоритет като се говри за правосъдие е изпълнението на ангажимента за попълване квоите в КС и ВСС, както и да започне процедурата за главен иснпектор в инспектората на ВСС, настоя Десислава Атанасова. Тя ще говори с останалите председатели на групи до края на седмциата да внесат проектите за решения за попълване на квотите. ГЕРБ подкрепят изработването на нов Наказателен кодекс.