ГЕРБ иска да изчегърта институцията "служебен кабинет"

Депутатите на Борисов начело с Митов събират подписи за конституционен ремонт

Политика
10:55 - 24 Януари 2022
1512
ГЕРБ иска да изчегърта институцията "служебен кабинет"

Ще настоявам за премахване на  институцията „служебен кабинет”  от конституцията. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. По думите му по-добрият вариант би бил редовният кабинет да управлява до избирането на нов.

„Тази практика съществува в някои държави, но парламентът не се разпуска, а остава да работи. Целта е да се осъществява контрол. Румен Радев демонстрира, че с институцията „служебен кабинет” може да се злоупотребява”, обясни той пред Нова телевизия.

Според Митов президентът Румен Радев от дълго време излиза извън конституционно определените му правомощия.

„Той се изживява като самодържавец и като човек, който ще управлява държавата. Чуваме, че има и опити да инженерства политически, създавайки нови политически формации и манипулирайки други.

„Продължаваме Промяната” бяха негов проект, той им осигури ресурса и представянето на изборите. Радев е единственият държавен глава, който си позволява да прекрачи рамките на правомощията си. Очевидно има план, с който да овладее държавата”, коментира още депутатът.

Във връзка с позицията на премиера Кирил Петков около настояванията на Русия за изтегляне на НАТО от наша територия, Митов добави, че в изявлението му липсваха факти.

„Той беше принуден да реагира след като ние натиснахме в НС. Речта му беше кратка, само с констатации и юридически факти. Очаквахме да чуем геополитическа оценка за рисковете”, добави той.