ГЕРБ изригна заради скандала с ДКК: Радев покровителства скрита приватизация

Новини
13:50 - 30 Ноември 2021
3633
ГЕРБ изригна заради скандала с ДКК: Радев покровителства скрита приватизация

ГЕРБ обяви, че президентът Румен Радев участва в скрит процес по приватизация на държавни дружества  чрез назначените от него служебни министри на икономиката - Кирил Петков и след това Даниела Везиева. Обвинението на хората на Бойко Борисов идва по повод скандала с Държавната консолидационна компания и уволнението на шефката й Ваня Караганева, назначена според документите на ДКК незаконно от Петков през лятото. Според ГЕРБ тя де факто е прехвърлила активите на ВМЗ-Сопот на частна компания. Александър Иванов от партията на Борисов заяви, че по този начин препитанието на над 4000 души и техните семейства от тук нататък ще бъде в ръцете на частна компания.

"Караганева неслучайно е кацнала в ДКК. По време на първия кабинет на Радев през 2017 г. тя беше началник на кабинета на Мария Павлова, която в настоящите 2 служебни кабинета е зам.-министър на правосъдието", припомни той. Историята обаче помни, че Караганева бе дългогодишен секретар на вътрешната комисия в парламента, докато неин шеф бе именно герберът Анастас Анастасов. 

От ГЕРБ разкриха още, че тя е работела паралелно в нарушение на закона освен като шеф на ДКК, и като служител на Българската агенция по инвестициите. "Това е илюстрация на тема "Подменена държава", за която говорят и ПП, и ДБ", обявиха още на брифинга бившите управляващи. 

"Излиза, че "калинките" на Кирил Петков продават на частна компания бъдещето на ВМЗ и 4000 души, работещи в него", отсече Иванов. А колегата му Мартин Харизанов зададе конкретни въпроси - дали е вярно твърдението, че всичките действия на Караганева са били изцяло продиктувани от Кирил Петков и Даниела Везиева?  Знаел ли е Петков за договора на Карагенева в БАИ? И към Радев: "Участва ли той в тази скрита приватизация и колко плаща олигархията за тези услуги".