ГЕРБ към Радев: Трябва да приключат експериментите в държавата (НА ЖИВО)

Не отменяйте търга на служебния кабинет за газа, предупреди президентът

Крими
12:57 - 26 Октомври 2022
3426
ГЕРБ към Радев: Трябва да приключат експериментите в държавата (НА ЖИВО)

Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда – правителство, което да приеме отговорност в тези трудни времена. Споделете вашата оценка за вероятността за съставяне на правителство – на какъв етап се намира диалогът, преговорите и контактите с другите политически сили, заяви президентът на срещата с представителите на ГЕРБ на Дондуков 2.

ГЕРБ пристигнаха широк състав -Десислава Атанасова, Даниел Митов, Томислав Дончев, Деница Сачева.

Съставянето на правителство е важно не само за да има страната ни управление, но и да се гарантира живота на 48 то НС.

Виждам, че се трупат много закони, бюджети, декларации, проекти за решаване, изброи Радев. Председателят определя дневния ред и приоритетността на законите, добави той.

Да не се отменя търга на служебното правителство за газа, предупреди ГЕРБ държавният глава. 

10-годишният търг върви и редовното правителство ще може да го приключи към март.

Нямахме ги тези подробности и в тази връзка е добре служебното правителство да казва какво прави, отговори му Делян Добрев. И обеща ГЕРБ или да променят, или да изтеглят проекта си за решение, за да не си противоречат.

Президентът започна с поздрав към ГЕРБ за победата. Но това е и огромна отговорност, защото страната ни е в тежка криза и към първия мандатоносител се гледа с надежда, че може да състави правителство, предупреди той.

На какъв етап са преговорите и контактите с другите сили, попита още държавният глава и поиска ГЕРБ да му разяснят и идеята си за правителство за малцинството. Съставянето на правителство е важно не само за страната, но и за да се гарантира живота на 48-ото НС, което има да свърши огромен по обем работа, каза Радев. Обясни, че председателят определя дневния ред и приоритетността на законите. 

Дали за бъде удължен срокът на бюджета, за да не се даде възможност за предизборно наддаване по изготвянето на нов, попита още Радев.

Той поиска разяснение от ГЕРБ и по внесения от тях проект за решение за предоставяне на въоръжение и военна техника за Украйна.

Президентът засегна и решението за предоставяне на военна техника за Украйна, както и с казуса БНБ, като обясни, че няма как да се приеме еврото при управител с изтекъл мандат. Няма как с международните финансови институции да се водят пълноценни разговори, заяви президентът. 

Съмнявам се в рамките на този парламент да изберем нов управител на БНБ, заяви от своя страна Делян Добрев.

ГЕРБ СДС е първа политическа сила. Трябва да приключат експериментите в държавата ни и да се разчита в управлението да влязат хора, които могат да решават кризи, да предлагат решения и носят отговорност, заяви Десислава Атанасова. 

Всеки от нас може да предложи решения по всички важни теми, обясни сериозното си присъствие  при президента Атанасова. Положихме всички усилия да има работещо НС. Трудно беше в дните, в които избирахме председател. Вече парламентът функционира, провеждат се изслушвания, изброи шефът на ПГ на ГЕРБ.