ГЕРБ: Кандидат-шефът на БНБ Андрей Гюров е с менте докторантура

Политика
11:06 - 01 Април 2022
4745
ГЕРБ: Кандидат-шефът на БНБ Андрей Гюров е с менте докторантура

Парламентарната група на ГЕРБ даде брифинг, на който постави под въпрос компетентността на кандидата на Продължаваме промяната за гуверньор на БНБ. Според партията на Бойко Борисов икономистът Андрей Гюров е станал доктор за "1 час".

По думите на проф. Красимир Вълчев документите на Гюров са се появили и са били одобрени за броени минути в петък. 

"Това хвърля съмнение и провокира няколко въпроса. Защо за редовите заявители процедурата не се извършва толкова бързо. Имаме съмнение, че е оказван натиск върху Националния център за информация и документация за експресно признаване на образователно-квалификационната степен на Андрей Гюров. Имаме достатъчно основание да смятаме, че процедурата за академично признаване е опорочена", коментира проф. Вълчев."За да бъде допуснат до изслушването, той трябва да има академично признаване на труда му. Вчера до 16.00 часа в регистъра липсваше такова признаване, което се появи в 17.30 часа, което е смущаващо", обясни той.

"Зачитайки неговия научен труд, установяваме, че той има пророчески умения. Научният му труд, който е направен през 2005 година, когато го зачетем, виждаме, че той цитира данни от 2007 г., 2008 г. и 2012 г.", обясниха от ГЕРБ. 

"Това е кандидат, на който и Нострадамус би завидял. Той е анализирал през 2005 година икономическата криза през 2007 и 2008 г. По-вероятно е този труд да не е автентичен", отсече бившият правосъден министър.

"Всичко това започна с документна измама, продължи с документна измама и ще свърши с такава съвсем скоро", заключи Тома Биков.

"Дисертационният труд може да го видите в регистъра на ЦИД, той е публичен и е свързан с регулациите в банковата система. Той твърди, че този труд е от 2005 г., ако тя обаче е от 2012-2013 г., има нарушаване на правилата. На първа страница на дисертацията имаме 2005 г., а на четвърта страница анализира актуални данни от 2012 и 2013 г. и анализира кризата от 2008 г.", обясни проф. Вълчев.

"В момента сме на етап проучване и изслушване на кандидатите и си вършим работата. В сайта на НАЦИД ще откриете още едно име на човек, чийто дисертационен труд се признава за 1 ден. Това е на г-жа Велислава Петрова, заместник-министър. Това са единствените двама души, чиито дипломи се легализират за 1 ден. На всички други им е необходим поне месец", каза бившият образователен министър.

Тома Биков изрази и съмнение относно стажа на Андрей Гюров.