ГЕРБ: Кой наложи Гешев? Демократична България!

Политика
12:50 - 08 Ноември 2019
2903
ГЕРБ: Кой наложи Гешев? Демократична България!

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е и бивш зам.-вътрешен министър, разби на пух и прах твърденията, че управляващата партия е пряко виновна за процедурата по избора на новия главен прокурор Иван Гешев като единствен кандидат в състезанието.

"Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт и именно тези, които протестират срещу избора на нов главен прокурор бяха в основата на тези предложения - визирам представители на „Демократична България“. Това каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в коментар на решението на президента Румен Радев да не издаде указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и да го върне решението за преразглеждане на Висшия съдебен съвет.

Концепцията за съдебна реформа беше внесена от Христо Иванов, който беше министър на правосъдието в предишния кабинет на Бойко Борисов, напомни Ципов. И добави - че именно тази концепция е изисквала промени в конституцията с идеята да бъде отслабена фигурата на главния прокурор и с перспективата за постигането на по-голям баланс в избирането на висшите съдии. "При гласуването ѝ преди 4 г. ГЕРБ гласува "против". След това Христо Иванов подаде оставка, а тогавашният лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че партията му минава в опозиция на ГЕРБ", коментира още Ципов. 

Той е на мнение, че процедурата по назначаването на Гешев трябва да продължи и че всичко оттук нататък е в ръцете на ВСС. Като уточни и че правителството има възможност да предложи алтернативна кандидатура, но категорично няма задължение да го стори. 

“Всички представители на правителството: министърът на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощия, щяха да възникнат много въпроси. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре”, каза Ципов.