ГЕРБ обвързаха провокаторите на протеста с Божков

Радев да се разграничи от шпицкомандите на олигарха в Дубай, призоваха управляващите

Политика
08:18 - 11 Юли 2020 (обновена)
1985
ГЕРБ обвързаха провокаторите на протеста с Божков

Част от ръководството на ГЕРБ свика пресконференция тази сутрин във връзка с вчерашните протести и последвалата ескалация на напрежението. С пореден апел да не се стига до провокации, особено в контекста на епидемията от коронавируса, вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че партията разполага със 100 000 членове и ако те отговорят на призивите за бунтове, ще стане много неприятна ситуация. "Това ли е идеята - да се мерим кой е по-силен?! Няма да допуснем гражданска война, дори ако можем да я спечелим", отсече Дончев. 

А социалният министър Деница Сачева конкретно обвърза снощните сблъсъци на Ларгото в София с призивите на олигарха Васил Божков, отправени от Дубай, за бунтове. Обидно е за всички граждани разследвани лица да се правят на флагмани на промяната, категорична бе тя. 

Попитан за евентуална процедура по импийчмънт на президента Румен Радев, Дончев отговори, че единственият приоритет на управляващите е да се запази мирът в страната. И добави: "Ами ако Борисов беше стиснал юмрука си вчера и беше призовал: "Да ги изметем!", представяте ли си какво щеше да се случи?".

А за уточнение какви точно са шпицкомандите на милиардера Божков, Тома Биков уточни, че те са си проличали най-ясно около 22,00 часа, когато провокаторите са се подредили в дъга и само навременната и правилна намесата на полицията тогава е предотвратила по-сериозни сблъсъци. "Абсолютни професионалисти. Това е подготвено. Правят го по мачове и няма абсолютно нищо спонтанно. Онези, които бяха дошли да протестират мирно, е добре още днес да се разграничат от тези провокатори", отвърна депутатът. 

Според ГЕРБ по-големият проблем е, че никой не поема отговорност за тези хора, а зад тях се наредили куп политици и олигарси, които са готови да предлагат политики за страната. 

А държавният глава Румен Радев и досега не се бил разграничил от шпицкомандите на Божков. Биков го призова поне днес да го направи. Народният избраник каза още, че не разбира кои от думите на президента са верни - апелът му да няма насилие, или "Да ги изметем" и "Мутри вън". 

Вицепремиерът Дончев пък направи уточнение, че все пак според него на протеста вчера е имало и спонтанно участие, "ние няма как да го отречем, самият аз съм протестирал". 

По въпроса с готвеното плажуване днес край парк "Росенец" и информацията, че има възможност да възникне и етнически конфликт след вчерашните данни за пристигане на автобуси от Гърмен, Дончев отново призова да не се подриват устоите на демокрацията. "Има линии, които не бива да се преминават. Нека всеки, който е решил да ходи на море, да изрази позицията си мирно", добави заместникът на Бойко Борисов.