ГЕРБ: Офицерът от Чешнегирово е убит

Крими
12:35 - 14 Септември 2021
8430
ГЕРБ: Офицерът от Чешнегирово е убит

ГЕРБ обявиха на брифинг в парламента, че лейтенант Тодор Манчев, за когото до вчера се смяташе, че е отнел сам живота си след учението в Чешнегирово, е всъщност убийство. "Прикрива се убийство, чиято отговорност нови "Военна полиция". Още днес директорът на службата Ивайло Сотиров трябва да бъде освободен от Румен Радев", настояха депутатите на Бойко Борисов.

ГЕРБ се позоваха на данните от аутопсията след ексхумацията на трупа на покойния офицер, според които изстрелът е произведен отгоре надолу и куршумът се е намирал между ребрата на войника. "Няма как да се е самоубил", категорични са народните избраници.

За нахлуването на американски командоси в частен цех край летище „Чешнегирово“ се разбра 15 дни по-късно и служители от „Военна полиция“ бяха наказани за инцидента, включително и за това, че не са докладвали. Офицерът бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона „Ново село“, като преди това цялата вина, "установена" от проверка на "Военна полиция" бе стоварена именно върху него за инцидента с учението. 

На 15 юни доклад на Инспектората по отбраната при военния министър Георги Панайотов изрично подчертава, че Манчев няма отношение и вината му трябва да бъде снета. Служебният министър обаче връща доклада обратно при Военна полиция и не подписва резолюция за това твърдение. След това е започнала нова атака срещу Манчев и последвалата му смърт. 

"Това е синтез, еманация на цялото управление на служебното правителство на Румен Радев. И този опит да се прикрие убийство очевидно е неуспешен. 

Целта е да се осигурява комфорт лично на Радев, а той лично да назначава свои хора", отсече в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

Тома Биков заяви, че трябва и военният министър да бъде освободен, защото всичко се свеждало до една скатавка по високите нива на отбраната. "Тези хора пречат на разследването", убеден е той и критикува президента Радев, че е разрешил цялата отговорност за проваленото учение да се стовари върху плещите на достойния лейт. Манчев. "От самоубийство стана убийство, както се разбра", отсече Биков.