ГЕРБ официално: Няма да подкрепим правителство с втория или третия мандат!

От партията са готови да гласуват антикорупционните закони само при ясно мнозинство, заяви Росен Желязков

Политика
17:30 - 17 Юли 2024
1125
ГЕРБ официално: Няма да подкрепим правителство с втория или третия мандат!

ГЕРБ няма да участва в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория или третия мандат, но ще подкрепи всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство. Това е финалната позиция на партията на Бойко Борисов, която бе представена след края на срещата с "Продължаваме промяната - Демократична България", на която беше обсъдена възможната подкрепа за антикорупционната декларация на коалицията.

Въпреки че това беше първият от поредицата разговори, вече е ясно, че предлаганата декларация няма да успее да събере нужната подкрепа от 160 гласа, което ще доведе до провал и на втория управленски мандат.

Веднага след ГЕРБ от "Възраждане" обявиха, че също няма да подкрепят декларацията заради липсата на доверие в коалицията и истинността на желанието им "да преборят дълбоката държава в лицето на ГЕРБ и ДПС". От "Възраждане" подчертават, че не искат да участват в плаващи мнозинства с тези две партии.

"Продължаваме промяната - Демократична България" така или иначе започна разговорите с останалите политически сили с нагласата, че нито антикорупционната декларация ще събере достатъчно подкрепа, нито 50-ият парламент ще може да излъчи правителство. Депутатът от коалицията Божидар Божанов отбеляза, че останалите формации "хем опитват хем да подкрепят, хем не", а бившият премиер Николай Денков добави, че на думи всички приемат приоритетите им, но на дела - не.

Позицията на ГЕРБ, която представи бившият председател на парламента Росен Желязков, съвпадна с описанието на ситуацията, дадено от "Продължаваме промяната Демократична България". Желязков подчерта, че предлаганото от коалицията законодателство е важен приоритет, но в същото време е "твърде ограничено".