ГЕРБ отново вкарва в НС наказания за разпространението на лъжливи новини

Новини
15:43 - 24 Март 2020
2135
ГЕРБ отново вкарва в НС наказания за разпространението на лъжливи новини

ГЕРБ няма да се откаже от наказанията за разпространяване на невярна информация за заразата, но ще ги прецизира и ще ги внесе за ново обсъждане в парламента. Това се разбра от думите на депутата Десислава Атанасова пред бТВ, но не стана ясно как ще бъдат модифицирани текстовете.

"Ние го обсъждаме вече в нашата парламентарна група. Надявам се, че и колегите от БСП ще имат готовност с някакъв текст. Не беше прецизиран вчера, за да може законът да влезе в сила и да действат другите мерни, които предвижда той", обясни тя.

Народното събрание се съобрази с ветото на президента Румен Радев върху текстове в Закона за извънредното положение, след което отпадна предложението на ГЕРБ за затвор за "невярна информация" за заразни болести и това на БСП за въвеждане на таван за цените на стоките и услугите.

В текста се предвиждаше 3 г. затвор и глоба до 10 хил. лв. за излъчване или оповестяване на невярната информация. Според президента така се ограничава свободата на словото.

ГЕРБ обаче смята, че текстът не е насочен срещу ограничаване на свободата на словото. А самата Десислава Атанасова обяви, че "в никакъв случай и никой не забранява свободата на словото, защото текстът е засягал единствено лъжливите новини покрай коронавируса".