ГЕРБ пак напъва за Gemcorp - едва сега започвала

Десислава Трифонова повтори опорките на Капитан Газпром - невъзможно било едностранно прекратяване на договора

Политика
18:23 - 22 Ноември 2022
3483
ГЕРБ пак напъва за Gemcorp - едва сега започвала

Темата с прекратения неангажиращ Меморандум между България и Gemcorp тепърва започва. Не трябва постоянно да се опитват да спасяват галеника Кирил Петков и неговата свита. Този меморандум е все още в сила. Това продължава да настоява депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова, въпреки категоричната информация - и от представителите на предишната власт, и от самата компания, а също и от третата страна по несъстоялия се проект в енергийната сфера - IP3 Corp., че всичко е приключено още миналото лято. 

Тя цитира енергийния министър, който казва, че в момента този меморандум е все още в сила. Трифонова показа допълнително споразумение между „Джемкорп“, IP3 Corporation и Министерството на енергетиката. 

"Имаме споразумение между Gemcorp и министерството на енергетиката. Изрично пише, че меморандумът ще бъде прекратен от датата на подписването от отсрещната страна, тоест от компанията, на което стои само един единствен подпис. Тоест, едностранно прекратяване с един подпис. Ние нямаме такова нещо.

Според нея по силата на международното право такова нещо няма. Вчера ексенергийният министър Александър Николов посъветва и екипите на МЕ, и тези на ГЕРБ да се обърнат към англоговорящите им колеги, за да им обяснят какво означава "а non-binding contract", с какъвто статут е този меморандум. 

„Вътре в меморандума е уредено, че само в писмена форма по взаимно съгласие или с едностранно, изрично е написано - когато прекратяваме по взаимно съгласие двата подписа задължително трябва да са вътре – на министъра на енергетиката. Тоест, едностранно с един подпис на министъра на енергетиката и двустранно – с подписа включително на Gemcorp", настоява обаче депутатката от ГЕРБ пред Би Ти Ви. 

Трифонова добави, че за "Топлофикация София" става дума само за една точка, при това незаконно. 

"Кирил Петков никога не е нареждал да има проверка на ДАНС по отношение на "Джемкорп". Петков лично внесе точка, с която запознава членовете на Министерски съвет с доклада на ДАНС. Скандалът избухна по основание на този доклад. Въпреки всички констатации на ДАНС, той не е уведомил Министерски съвет, за да бъдат предприети действия по неговото прекратяване", каза още Десислава Трифонова.