ГЕРБ пак ухажва ДБ и ПП за евроатлантически кабинет

Оттегленият кандидат за шеф на НС Росен Желязков вижда правителство само през интензивен диалог

Политика
11:12 - 23 Октомври 2022
2388
ГЕРБ пак ухажва ДБ и ПП за евроатлантически кабинет

"Ако не се случи нещо с първия мандат, шансовете на втория биха минавали през търсенето на разговор. Ние не стигматизираме разговорите си с политическите формации, които изповядват евро-атлантическо виждане за бъдещето на България. ... Важният разговор минава и през развитието на страната на база на следващите 2-3 години".

Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков, заместник-председател на 48-ото Народно събрание, бивш министър на транспорта и информационните технологии.

По думите му експертен кабинет би трябвало да има подкрепа в парламента около политики: 

"Един такъв кабинет би трябвало да отговори ясно в каква посока върви страната - дългова спирала, растеж, поемане на отговорност за допуснатите през последните 2 години хаотични действия в сферата на публичните финанси. Това ще е разговорът за следващ кабинет и за търсене на решение на ситуацията".  

Росен Желязков подчерта, че ГЕРБ ще води разговори с всички политически формации:

"Ние сме казали коалиции да няма с БСП и "Възраждане", но разговори ще има с всички".

Той изказа очакване президентът Румен Радев да даде около седмица време за консултации с партиите и добави:

"Работата на Контактната група не я смятаме за безполезна, защото това е опит политическите формации да започнат да говорят помежду си и да излязат от декларациите, че няма да говорят една с друга". 

"В избора на председател на Народното събрание нямаше никакъв залог, но се превърна в нещо средно между следизборния делириум и очакването за някаква нова предизборна емоция. Този сблъсък, заедно с очакването, че парламентът трябва задължително да се раздели по осите на някакви нови мнозинства и коалиции, за да се оправдаят опорните точки, че има ново мнозинство, доведоха до тези безплодни гласувания. Най-накрая разумът надделя и то надделя в старите партии", коментира Желязков, който беше един от кандидатите за поста председател на 48-ото НС.

Според него парламентът ще работи трудно, ако депутатите не разберат, че изборите са приключили и ако не спрат да живеят с очакването, че изборите предстоят:

"Комбинацията от двете води до силна фрагментация, защото всяка парламентарна група ще разглежда своето поведение през тази призма".

"Искаме (парламентът - б.р.) да задължим Министерски съвет да внесе всички законопроекти по Плана за възстановяване, за да може да тръгне това изключително важно финансиране. ГЕРБ-СДС внасяме антикризисни мерки в сферата на енергетиката. Компенсации на бизнеса за цените на тока и газа с неданъчни източници и т.н.", заяви той и уточни, че паралелно с влизането в конкретната работа на парламента ще тече и конституционната  процедура по връчване на проучвателния мандат. 

"Пропагандата има своето въздействие. Ние сме в света на хибридните атаки и не изключвайте възможността да е измислен сценарий прекаляването с темите за размера и размаха на корупционните теми. ... А че има корупция на всички нива, това е ясно", коментира още депутатът от ГЕРБ и добави, че в една правова държава корупцията се доказва в справедлив процес.