ГЕРБ пасува за управител на БНБ

Нито Каримански, нито Гюров били подходящи за поста, обяви Десислава Атанасова

Политика
11:13 - 27 Март 2022
2978
ГЕРБ пасува за управител на БНБ

Парламентарната група на ГЕРБ е получила покани от председателите на групите на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" по повод кандидатурите за гуверньор на БНБ, но по-скоро няма да подкрепи нито един от двамата. Това обяви шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пред БНТ минути след като предложеният от ИТН Любомир Каримански заяви, че няма против да бъде избран на поста тъкмо с гласовете на бившите управляващи. 

"Очевидно има някаква промяна в тяхното разбиране за нашата парламентарна група. Аз обаче не виждам как двете кандидатури ще прескочат високата летва на сегашния гуверньор", каза Атанасова и добави, че нито Любомир Каримански, нито Андрей Гюров са се доказали за времето си  парламента като подходящи за поста шеф на БНБ.

"Задържанията на Борисов, Арнаудова и Горанов са категорична полицейщина и политическа репресия. Съдът миналата седмица остави без разглеждане исканията по протоколите, тъй като уважи мнението на българската прокуратора, че нито има неотложност, нито има основание за това задържане", каза Атанасова и бе категорична, че задържането на тримата е противоконституционно и противозаконно.

Тя обясни, че решението на ГЕРБ да иска предсрочни избори не е от вчера и не е свързано с ареста на Борисов, а е оценка за 100-те дни на правителството.

"Те не само счупиха държавата, те не знаят как функционират институциите и не разбират какво е управление. По отношение на икономиката, финансите, външната политика, цялостната визия и стратегия за развиване на държавата - кръгла нула", каза още Атанасова.