ГЕРБ: Петков и Василев омърсиха идеята за съдебна реформа

ПП си представя промените като закриване на институции и създаване на бухалки, заяви Радомир Чолаков

Топ
12:42 - 29 Август 2022
2355
ГЕРБ: Петков и Василев омърсиха идеята за съдебна реформа

Кирил Петков и Асен Василев омърсиха самото понятие за съдебна реформа. Тя е започната много отдавна от ГЕРБ, заяви на брифинг Радомир Чолаков.

"Започваме умишлено със съдебната реформа, защото последните години тази тема бе иззета първо от ДБ, после от ПП, които я превърнаха в лайтмотив на всичките си пред и след изборни послания. Тези партии не могат да направят реформа. Не познават системата, не са били в нея.

Това, което те си представят като реформа, е закриване на институции, кадруване и създаване на бухалки. Те си го казаха", обясни Чолаков.

Росен Желязков подчерта, че ще се работи за бърз и ефективен процес в наказателното, гражданското и административното производство.

Усещането за корупция и преодоляване на всички предпоставки за това е друга цел на ГЕРБ. Трябва да оптимизираме уредбата за лицата, заемащи висши държавни длъжности. "От 2014 г. ГЕРБ направи много за реформата на съдебната система. Конституционната реформа трябва да бъде продължена", настоя Желязков.

"Трябва и много много ясен законодателен процес. Видяхме непрозрачност и липса на предвидимост. Ще работим за ясна нормативна регулация", добави още той. ГЕРБ плануват и нов закон за административно наказателното производство.