ГЕРБ подхвана реториката на Радев за "шарлатаните" ПП

Политика
12:47 - 06 Декември 2022
1246
ГЕРБ подхвана реториката на Радев за "шарлатаните" ПП

Темата "Шенген" предизвика поредния скандал в Народното събрание. От "Продължаваме промяната" обвиниха Бойко Борисов, заради когото според тях не сме в шенгенското пространство. От ГЕРБ пък са на мнение, че ветото на Нидерландия се дължи на "политическите шарлатани" от ПП, съобщава "OFFNews". Това означава, че само ден, след като президентът Румен Радев обяви бившите управляващи за политически шарлатани, от групата на ГЕРБ подеха определението и го вкараха в своята реторика. 

Дебатът започна в началото на пленарния ден, когато в декларация от трибуната на парламента Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" призова за решителни действия на НС по темата "Шенген". Той поиска НС да се заеме с антикорупционния закон, който е ключов както за приемането на България в зоната без граничен контрол, така и за Плана за възстановяване и устойчивост. Лорер призова да бъде разгледан и законопроектът за промени в Закона за обществените поръчки.

Георги Свиленски от БСП пък упрекна ПП, които сега чели декларации, но не били в зала, когато се гласуваше проектодекларацията на левицата за "Шенген".

По-късно на брифинг съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че още утре ще предложат включването на законопроекта на ПП за КПКОНПИ в дневния ред. Законопроектът бе приет на първо четене в комисия, но не е влизал в зала. За същото време депутатите прекроиха Изборния кодекс.

В пленарната зала се заформи скандал по темата, като Настимир Ананиев от ПП обяви, че България не е в "Шенген" заради лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Ананиев поиска извънредно изслушване на премиера Гълъб Донев. 

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров добави, че България не е приета в "Шенген" заради хартиената бюлетина, а Тома Биков от ГЕРБ определи тази теза като "евтина шарлатания". Председателят на НС Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС пък заяви, че вече е твърде късно и нищо не може да се направи. По думите му България е твърде закъсняла, за да влезе в шенгенската зона.

"Никой не обича да го баламосват", отговори Михал Камбарев от ПП. Той попита Рашидов, дали иска да парламентът да си "зарови главата, вместо да решава проблемите". Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС пък поиска извънредно заседание на комисията по европейските въпроси.

Междувременно от "Български възход" организират демонстрация под надслов „Аз съм европеец, ние сме Шенген!". Тя ще се проведе на 8 декември от 11 ч. пред сградата на НС - денят,  в който ще бъде взето решението за влизането на страната ни в Шенгенското пространство.