ГЕРБ предлага: МС да обявява "извънредна епидемична обстановка"

Новини
18:01 - 10 Май 2020
6060
ГЕРБ предлага: МС да обявява "извънредна епидемична обстановка"

Обявяването на "извънредна епидемична обстановка" да става с решение на Министерски съвет, а не само със заповед на здравния министър.

Това става ясно от предложенията, внесени от шефката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, между първо и второ четене на закона за здравето, с които се регламентират мерките след края на извънредното положение, пише monitor.bg.

Това ще става при непосредствена опасност за живота на гражданите от разпространението на заразни болести. Решението на МС пък ще се взима по предложение на здравния министър. Това ще е за определен период от време и въз основа на извършена от главния здравен държавен инспектор оценка за съществуващия риск.

Записани са и 8 критерия (характеристики), кога има наличие на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

За целта заразните болести трябва да са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал и/или източникът и пътят на предаване са необичайни.

Второто изискване е да представляват сериозна опасност за общественото здраве, дори когато броят на случаите е малък. Трето - може да затруднят или забавят мерките за контрол. Четвърто - гражданите имат нисък имунитет към болестта. Останалите изисквания са заразните болести да са необичайни за района, сезона или населението, да протичат по-тежко от очакваното, да поставят в риск уязвими групи, както и да има регистрирани случаи сред медиците.

След решението на МС , здравният министър издава заповед.

Разширява се и кръгът на заболявания, при които ще се подлежи на задължителна изолация или карантина, както на заразените, така и на контактните лица или такива, които идват от чужбина.

Сред тях освен COVID-19, са и холера, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, полиомиелит, дифтерия, коремен тиф, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бациолоотделяне - общо 14 заболявания.