ГЕРБ: Промените за домашните любимци облекчават стопаните им

Според управляващите обществото не разбира предложенията

Политика
18:15 - 05 Юли 2019
2418
ГЕРБ: Промените за домашните любимци облекчават стопаните им

След създаденото напрежение сред собствениците на домашни любимци от решението на депутатите за 300 лева глоба за куче над 5 кг, което е без повод, и 1000 лева глоба за разхождане на агресивно куче без намордник, днес от ГЕРБ се опитаха да разяснят промените в закона.

Те обясниха, че направените промени дори облекчават стопаните на кучета, защото според сега действащия закон абсолютно всички кучета задължително трябва да са на повод, дори и най-малките.

Ако кучето ви е от порода, която не търпи намордник, и се опасявате, че може да е агресивно, просто няма да го извеждате, отсече депутатът Маноил Манев.

Междувременно недоволството в социалните мрежи сред собствениците на домашни любимци  расте, а организираната петиция против промените в Закона за ветеринарно-медицинската служба само за ден събра близо 9 хиляди подписа.
 
Според депутатите от ГЕРБ, обществото не разбира предложените промени и с темата се спекулира. Те не ограничават собствениците на домашни любимци, дори ги облекчават, заяви председателят на Земеделската комисия Мария Белова:
 
Сега действащият закон за ветеринарно-медицинската дейност има изрична разпоредба, в която се забранява свободното пускане на кучета, домашни любимци без повод, а за агресивните кучета без намордник. Предложените текстове са за облекчаване на сега действащия режим, посочи Белова.
 
Намордникът е свързан единствено с агресията на кучето, не с килограмите му, коментира депутатът от ГЕРБ Еманоил Манев.

Организираната от Българския Обединен Киноложки Съюз петиция против готвените промени за ден събра 9 хиляди подписа. В социалните мрежи недоволството от промените, предложени от ГЕРБ продължава да расте.