ГЕРБ: Радев никога не е канен официално в САЩ (НА ЖИВО)

Позицията на двамата американски сенатори не е официална, обясни зам.-министър Георг Георгиев

Топ
16:13 - 05 Март 2021
4958
ГЕРБ: Радев никога не е канен официално в САЩ (НА ЖИВО)

Президентът Румен Радев не е канен нито веднъж на официално посещение в САЩ. Той е некомпетентен в институционалните отношения. Изявленията му могат да накърнят имиджа на България в международен план. 

Това заявиха на пресконференция на ГЕРБ зам.-външният министър Георг Георгиев и бившият външен министър Даниел Митов по повод критиките, отправени от двама американски сенатори - председателя на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес (Демократ от Ню Джърси) и Джим Риш (Републиканец от Айдахо), към страната ни.

По-рано днес, Румен Радев заяви, че позицията на сенаторите представлява „съкрушителна оценка“ за равнището на корупцията в България.

Между България и САЩ има стратегически диалог и няма официална позиция на американския Сенат срещу страната ни, увериха двамата дипломати.

Това е лична позиция на двама членове на Сената, а не е официална. Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен и непрекъснато има публични лични позиции, с които се отличава, заяви Митов. Очевидно обаче отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България и смятаме, че в най-близко бъдеще е необходимо членове на Конгреса на САЩ да посетят България, да видят как се развива и какви са постиженията, допълни той.

Въпросите, които те повдигат, са част от двустранните отношения и правителството, както до момента, така и за в бъдеще, ще продължава да работи по тези теми както с новата американска администрация, така и с членовете на конгреса и по-спицеално с въпросните сенатори, допълни Митов.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пък показа разпечатка от официалната страница на Сената на САЩ. Той обясни, че не е открил официална позиция, а изявлението е от личен профил и не ангажира институцията и Сената. След това показа разпечатана и позицията на българския президент. 

Според Георгиев, президентът се е впуснал в предизборна битка и думите му могат да се тълкуват като откровена лъжа. 

Премиерът Борисов на няколко пъти е канен в Белия дом, бил е гост на няколко президенти, при когото държавни секретари са идвали, по времето на предсишния мандат, припомни Митов.