ГЕРБ решава за съдбата на сглобката утре

Лидерът на партията Бойко Борисов настоя за „коалиция като хората”

Политика
20:23 - 07 Ноември 2023
3665
ГЕРБ решава за съдбата на сглобката утре

Да продължат ли да подкрепят правителството на ППДБ или да снемат доверието от кабинета с премиер Николай Денков решават утре в парламентарната група на ГЕРБ.

Форматът на националното съвещание се оказа прекроен и вместо областни и общински партийни шефове, лидерът на партията Бойко Борисов събира депутатите, голяма част от които са и председатели на местни структури. Заседанието е в централата на ГЕРБ и затова преди началото на първия пленарен ден след изборите няма да има лидерска среща. Нагласата, с която отиват голяма част от депутатите е да кажат, че подкрепата за ППДБ вреди на ГЕРБ и има опасност резултатите на европейските избори догодина да са незадоволителни. В партията се чуват гласове за дистанциране от ППДБ тъй като по време на предизборната кампания на много места в страната некоалиционните партньори са станали ортаци с БСП, Възраждане, а по думите на Борисов и “с мутри”.

“Трябва да има лидерска среща, за момента не знам дали такава е насрочена. Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък”, каза вчера Николай Денков. Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че не се притеснява от липсата на лидерска среща, а съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви преди ден, че сглобката трябва да продължи да функционира, тъй като “няма по-добър вариант”.

Цената на по-нататъшната подкрепа от ГЕРБ е смяната на няколко министри, както “Труд news” съобщи още на 3 ноември. “Поне в 4 ведомства ще има ротация, Борисов има основанията да го иска, не е от хората, които лесно дават назад”, заяви бившият икономически министър Божидар Лукарски.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в нощта след балотажа в Пловдив, че “или се прави коалиция като хората или подобни сглобки и шарлатански работи аз не виждам за правилно”.

“ДПС да изберат на чия страна искат да бъдат - дали ще са на наша страна или на проПутинската сглобка. Аз в сглобки дори не участвам. Имаше някакво споразумение, което се нарушава драстично от управляващите мандатоносители”, каза още в Пловдив лидерът на ГЕРБ.