ГЕРБ ридае заради чистката (НА ЖИВО)

Кирил Ананиев брани уволнената шефка на НАП

Топ
13:11 - 14 Май 2021
4080
ГЕРБ ридае заради чистката (НА ЖИВО)

Скоростта и степента на радикализъм на служебното правителство е такава, че има теми, които изискват реакции, каза в началото на брифинга на ПП ГЕРБ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Без анализ и експертиза се правят политически съкращения, категоричен е бившият финансов министър Кирил Ананиев, който остро скочи срещу уволнението на шефката на НАП Галя Димитрова. 

Служебният министър на финансите Кирил Ананиев от своя страна добави: "Силно се притеснявам от това, което става през последните 48 часа от управлението на служебния кабинет на Радев".

"Знаете, че аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам основните му функции - първо да организира безпристрастни и честни избори и второ - да преведе страната в този труден период без сътресения, осигурявайки нормално функциониране на публичния сектор", каза той.

"Вместо това сме свидетели как през последните 24 часа бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции като НАП и Митници. Знаете, че това е кръвоносната система на финансовия сектор. Това въведе до напрежение в двете системи и това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет", увери Ананиев.

"От първия до почти последния ден на работата ми в предишното служебно правителство, президентът Радев искаше от мен да уволня шефовете на НАП и на агенция „Митници“, призна той.

„Първо ще уволните мен, после тях“, отвърнал министърът и така и не дал възможност за исканите рокади. Ананиев заяви, въпросният разговор се провел между него и държавния глава насаме. „Той има достатъчно политически опит, за да няма свидетели“, подчерта бившият министър.

"През последни 5 години данъчните приходи са се увеличили над 2 пъти и между 2 и 4 процента повече отколкото е ръстът на БВП. Тоест данъчната администрация работи ефективно и събира приходите, които са заложени в бюджета и дори ги преизпълнява. Само за 4-те месеца на тази година са събрани 2 млрд. и 300 млн. лева данъчно-осигурителни приходи спрямо същия период м.г.", добави той.

"В момента всички искат и харесват нашите социални-икономически мерки. Има желание да се продължи изплащането на 50-те лева, да продължи действието на 60/40, 80/20 и други мерки, които добре познавате. Но при все че има срив на приходите, не знам как ще бъдат осигурени останалите средства", каза още той.