ГЕРБ: Рухнаха опорките на Рашков, Хаджигенов и Мая

Политика
16:12 - 15 Септември 2021
4252
ГЕРБ: Рухнаха опорките на Рашков, Хаджигенов и Мая

Във всички документи, които са изпратени на временната комисия за разследване на полицейското насилие на протестите, като целта е обществото да остане с впечатление, че е имало незаконно подслушване, няма данни за такива подслушвания. Това заяви парламентарният шеф на герберите Десислава Атанасована брифинг.

Вероятно помните тия разкази от очевидци как има хиляди подслушвани лица, че документи са изгаряни в някакви хранилища на ДАНС... Истината е, че рухна опораката на Бойко Рашков, Хаджигенов, Мая Манолова и т.н., отсече острието на ГЕРБ. 

На прага на предизборната кампания, тази опорка вече не може да съществува, бе категорична Атанасова.

Днес в пленарната зала трябва да бъде разгледан докладът на временната комисия, която разследва имало ли е полицейско насилие на протестите през 2020 г. Това обаче се провежда на закрити врата, защото част от информацията е със секретен гриф. Първоначално идеята бе само половината от него да се гледа на закрито. Шефката на парламента Ива Митева подложи това предложение на гласуване, а в залата настана спор дали изобщо трябва да се гласува, тъй като по процедура секретните неща се гледат на закрито.

Казусът тук е, че само половината от доклада е секретен. По принцип изцяло секретните неща се гледат на закрити врата, а сега трябва да гласуваме половината да е закрито, а другата половина да е открита, обясни Митева. За гласуването обаче се оказа, че няма кворум. Митева реши да прави поименна проверка, а депутатите на ДПС и ГЕРБ излязоха от зала. За да не се провали заседанието, Хаджигенов поиска всичко да се гледа на закрито. Така директно бяха изключени камерите, които предават заседанието.

С решение на председателя на Народното събрание и без гласувана процедура, беше закрито заседанието на парламента за обществеността, за медиите за един доклад, който в продължение на 3 месеца се размахваше като активна работа на няколко човека, коментира Атанасова. Тя обясни, че от ГЕРБ са прегледали секретните документи, които са изпратени от министерството, и в тях се посочва, че няма данни за подслушвани граждани.

В доклада се съдържат точно 70 реда, свързани с използването на СРС, даже няма и една страница. Истината е, че документите, които са изпратени на тази комисия, създадена с една единствена цел, няма данни за такива подслушвания, каза още Атанасова.

Това, което трябва да знаете е, че в този доклад няма абсолютно нищо секретно и което да изисква засекретяване на информацията. Единственото, което се направи, е да се закрие заседанието, за да не видите и да не чуете за какво става дума в този доклад, допълни и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Най-големият интерес да се разплете целият този възел. Това, което прави в момента г-н Хаджигенов доказва, че освен адвокат на много съмнителни субекти, се превърна и в адвокат на Бойко Рашков. Някой не иска да се стигне до цялата истина. Ако тези хора имаха достатъчно информация, щяха да бъдат първите, които да запознаят не само народното представителство, а и цялото общество с нея. Уви, това се оказа един голям балон и той се спука, намеси се и зам.-шефът на групата Александър Ненков.